Πρότυπο του Ερντογάν ο πολεμοχαρής και αιμοδιψής Σελίμ: Εξαιρετική ανάλυση καθηγητή του Yale στο TIME

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Το ότι ο Ερντογάν περιγράφεται πλέον ευρύτατα και από διεθνή Μέσα ως «Σουλτάνος», δεν είναι νέο. Πολύ πρόσφατα η Figaro τον απεκάλεσε μάλιστα «νεοσουλτάνο». Και εννοείται, ο όρος αποδίδεται πάντοτε απαξιωτικώς, υπό την έννοια μιας αυταρχικής διακυβέρνησης, άλλων αιώνων.

Ωστόσο, η περίπτωση του διεθνούς ταραξία απασχολεί πλέον, σοβαρότατα, κορυφαίους επιστήμονες.

Ένας από αυτούς, ο Alan Mikhail, καθηγητής Ιστορίας και επικεφαλής του εν λόγω τμήματος στο Yale, όχι μόνο συναινεί στον χαρακτηρισμό του «Σουλτάνου» αλλά έχει εντοπίσει και ποιόν ακριβώς Σουλτάνο ορέγεται να μοιάσει ο Ερντογάν.

Είναι ο Σελίμ ο Α΄.

Ένας από τους πλέον αιμοδιψείς και πολεμοχαρείς Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με την περιγραφή της Wikipedia, ο οποίος σκότωσε δύο αδερφούς και πέντε ανιψιούς για να μην του κλέψουν το θρόνο. Γι’ αυτό και ονομάστηκε Γιαβούζ, αν σας λέει κάτι το όνομα…

O,τι γράφει ο καθηγητής του Yale αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς -πέραν των άλλων ακαδημαϊκών του περγαμηνών- είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «God’s Shadow: Sultan Selim, His Ottoman Empire, and the Making of the Modern World».  Ελληνιστί: «Η σκιά του Θεού: Ο Σουλτάνος Σελίμ, η Οθωμανική του αυτοκρατορία και η διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου». Πράγμα που σημαίνει ότι ξέρει τον Σελίμ, «απ΄έξω κι ανακατωτά, κατά το λεγόμενο.

Σε άρθρο του, το οποίο φιλοξένησε χθες το TIME, ο καθηγητής του Yale αναφέρεται εισαγωγικώς στα ιστορικά θλιβερά γεγονότα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη, αλλά και στη στήριξη που παρέσχε ο Ερντογάν στη Χαμάς, την επαύριο της συμφωνίας Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γεγονός που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ και σχολιάζει:

«Όλες αυτές οι κινήσεις συνιστούν προβολή του οράματος του Ερντογάν για μία ισλαμική ισχύ στον κόσμο. Ο δημοκρατικός κόσμος στην Τουρκία, την Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχεί».

Και συνεχίζει:

«Πολλά έχουν γραφεί για την απόπειρα του Ερντογάν να ΄αναστήσει’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή να ΄το παίξει’ Σουλτάνος. Υπάρχει αλήθεια εδώ. Αλλά για να καταλάβει κανείς την πολιτική ατζέντα και τον ορίζοντα του Ερντογάν, πρέπει να εντοπίσει συγκεκριμένα σε ποιόν από τους Οθωμανούς Σουλτάνους πασχίζει να μοιάσει.

Είναι ο 9ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Σελίμ ο Α’ 

Ο Σελίμ πέθανε 500 χρόνια  πριν, στα 520.

Και ήταν επί των ημερών του που η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε από ισχυρή περιφερειακή δύναμη σε τεράστια, παγκόσμια αυτοκρατορία.

Αυτός, ο προ 500 ετών Σουλτάνος, είναι ο Σουλτάνος που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ερντογάν (…)

Ο Σελίμ προσφέρει το πρότυπο στην Τουρκία για να γίνει παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη, με επιρροή από την Ουάσινγκτον έως το Πεκίνο, συντρίβοντας κάθε διεθνή και εγχώριο ανταγωνιστή.

Πρέπει να μας ανησυχεί ο εναγκαλισμός του Ερντογάν με το όραμα της Τουρκίας ως πολιτικής δύναμης του ‘μόνο εμείς και κανείς άλλος’».

Αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό παράδειγμα της πολιτικής του «ισχυρού άντρα», πολιτικής που οδήγησε σε περιφερειακούς πολέμους, απόπειρες εξολόθρευσης θρησκευτικών μειονοτήτων και μονοπώλησης των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Πέραν των προσπαθειών του να μονοπωλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Τουρκία, η πολιτική αυτή σήμερα σχηματοποιείται στις διεθνείς πολεμικές περιπέτειες του Ερντογάν  στη Λιβύη, τη Συρία, και την Υεμένη,

Στο εσωτερικό, ο Ερντογάν έχει καταδιώξει την σιιτική κοινότητα της Τουρκίας, τους Κούρδους, τους διανοούμενους, τους Χριστιανούς, τους δημοσιογράφους, τις γυναίκες και τους αριστεριστές. 

(…)

Του Erdogan τού αρέσει ο Σελίμ επειδή έκανε τους Τούρκους την παγκόσμια πολιτική δύναμη. Από το 1517 έως το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου,  η Οθωμανική Αυτοκρατορία διατήρησε το γεωγραφικό σχήμα που της χάρισε ο Σελίμ, κυριαρχώντας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (…) διπλασιάζοντας το μέγεθός της (…) Η Τουρκική Δημοκρατία κληρονόμησε πολλά από εκείνη τη δύναμη της Αυτοκρατορίας, μετά την εξάλειψη της το 1923.

Ο Σουλτάνος Σελίμ. Πηγή: Wikipedia

Αν και κάθε σύγχρονος Τούρκος κυβερνήτης είχε πάρει αποστάσεις από την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ισλάμ προσπαθώντας να προβάλει ένα πιο δυτικό, κοσμικό και μοντέρνο πρόσωπο, ο Erdogan είναι ο πρώτος που ενεργά εναγκαλίστηκε το οθωμανικό ισλαμιστικό παρελθόν.

Και εδώ ο Σελίμ αποδεικνύεται κομβικός για την εικόνα του Ερντογάν. Η νίκη του επί των Μαμελούκων  δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο κράτος με μουσουλμανική πλειονότητα, ύστερα από περίπου δύο αιώνες στους οποίους η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα κράτος με την πλειονότητα του πληθυσμού να είναι κυρίως Έλληνες Ορθόδοξοι. Με τη νίκη του εκείνη ο Σελίμ έγινε ο πρώτος Οθωμανός Σουλτάνος που βασίλεψε στη Μέκκα και την Αν ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός που έγινε Σουλτάνος και Χαλίφης , ο Erdogan είναι ο πρώτος ηγέτης που θέλει να διεκδικήσει και τους δύο τίτλους».

Η ονομασία της προσφάτως δημιουργηθείσης τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο με το όνομα του Σελίμ, τα τεράστια ποσά που δαπάνησε στον τάφο του Σελίμ και άλλα μνημεία αλλά και η εμφάνισή του εκεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2017 είναι μερικές ακόμη από τις αποδείξεις της εμμονή του Ερντογάν με τον Σελίμ, αναφέρει ο καθηγητής.

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στο Ισλαμιστικό κόμμα περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «τα εγγόνια» των Οθωμανών. Σε αυτή τη στοχευμένη γενεαλογία, ο Ερντογάν προσπερνάει μία ολόκληρη γενιά, εκείνη των ιδρυτών της τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 για να επιστρέψει σε μια εποχή  που οι Οθωμανοί διαφέντευαν στον κόσμο έως και τις μέρες του Σελίμ όταν οι πόλεμοι και η εσωτερικοί καταπίεση οδήγησαν σε πλούτο και εδαφική ισχύ.

«Η επαναδημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος είναι επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στην αλήθεια για όλον τον κόσμο.

Για να ξανακάνεις την Τουρκία, ξανά Οθωμανική απαιτεί εκείνη τη βία, την λογοκρισία και το βιτριόλι που ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει»

Πηγή: Τime, Why Recep Tayyip Erdogan’s Love Affair with the Ottoman Empire Should Worry The World

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Επικρίσεις Νταβούτογλου για Ερντογάν: Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: