Προσωπική υπόθεση Μέρκελ η αποφυγή σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, λέει ο Γερμανός πρέσβης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. EPA, ANDREAS GORA, POOL




«Η Καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», δήλωσε ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Σε ενημέρωση στην Επιτροπή της ελληνικής Βουλής για τους στόχους της προεδρίας της Γερμανίας, ο κ. Ερνστ Ράιχελ πρόσθεσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει σημειώσει, μέχρι τώρα κάποια επιτυχία. «Το ερευνητικό σκάφος Orus Reic, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελλόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών», τόνισε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ράιχελ τόνισε ότι η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ.

«Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει, δυστυχώς, για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου, την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης.

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, ο Ερνστ Ράιχελ τόνισε ότι η χώρα του έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. «Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σε λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και εκεί θα καθορίσει τη θέση της ΕΕ, ποια κατεύθυνση θα έχουν οι σχέσεις αυτές», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θεσμική υποχρέωση της χώρας η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: