Πόσο αφελής αυτός ο Μισέλ; Ο επικεφαλής του Ε.Σ. υπέρ μεσογειακής διάσκεψης για την Τουρκία!

File Photo: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έβαλε στη συζήτηση τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της διαμάχης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει την ιδέα στην Τουρκία και σε άλλους εταίρους, δήλωσε ο Michel σε συνέντευξή του την Παρασκευή με το DPA και άλλα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων. «Δεν λέω ότι έλαβα ένα σαφές “Ναι”, αλλά ούτε και μία αρνητική αντίδραση», λέει.

Η χρονική στιγμή και η μορφή της συνάντησης παραμένουν ανοικτά. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με την αναζήτηση φυσικού αερίου.

Πρόσφατα υπήρξαν ακόμη και απειλές πολέμου. Εκτός από αυτήν την κλιμάκωση, ο Michel ανέφερε επίσης ως επίμαχα ζητήματα με την Τουρκία τη μετανάστευση και θέματα ασφαλείας. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη. «Είμαι υπέρμαχος της προσέγγισης του μαστιγίου και του καρότου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει και να απαιτήσει σεβασμό. Οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη τους.

«Δεν αποδεχόμαστε μονομερείς πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Michel.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποκτήσει επιτόπου ιδέα για την κατάσταση.

Πληροφορίες από το DPA 

Απεγκλωβίζεται ο Σάρατζ από τον Ερντογάν; Τι έχει ενοχλήσει την Τουρκία στη συμφωνία εκεχειρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: