Πόσες περισσότερες ζωές θα χαθούν προτού οι ΗΠΑ κάνουν το σωστό; Προαναγγέλλεται μετεκλογικό χάος

File Photo: Πάνω από 8000 σημαίες, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των θανάτων του Covid-19 στη Μασαχουσέτη, φαίνονται τοποθετημένες στην αυλή του Mike Labbe στο Grafton της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ. EPA, CJ GUNTHER




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανησυχητικά γεγονότα και κακοί οιωνοί προαναγγέλλουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι πολύ άσχημο και επικίνδυνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα από την ανείπωτη τραγωδία της πανδημίας.

Η χώρα βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς φανατισμού και οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανό μετεκλογικό χάος.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατέχουν την θλιβερή πρωτιά σε αριθμό κρουσμάτων και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, ο κορωνοϊός αναδεικνύει τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ψέματα, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει αν δεν εφαρμοστεί άμεσα εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η είδηση με τους διακόσιους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προβλήθηκε με τίτλους, όπως: «Η Αμερική πενθεί», «Οδύνη και οργή για τις άδικες απώλειες», «Εγκληματική πολιτική για την πανδημία», «Πόσες περισσότερες ζωές θα χαθούν προτού οι ΗΠΑ κάνουν το σωστό;»

Σε εκτενές άρθρο του περιοδικού «TIME» αναφέρθηκε ότι εάν στις αρχές της άνοιξης, οι ΗΠΑ είχαν αξιοποιήσει σωστά τους άφθονους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη τους σε μια «συνεκτική εθνική προσπάθεια προετοιμασίας» για τον ιό και εάν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χώρα είχε διπλασιάσει τα μέτρα (μάσκες, κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, περιορισμένες εσωτερικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους), τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Όπως αναφέρθηκε, εάν οι επιστημονικές απόψεις και η κοινή λογική ενώνονταν στο πλαίσιο μιας «εθνικής συντονισμένης απάντησης», οι ΗΠΑ θα είχαν πολύ λιγότερους θανάτους.

Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στις 3 Νοεμβρίου δίνεται μάχη σε όλα τα επίπεδα.

  • Από το στρατόπεδο του Προέδρου Τραμπ προβάλλονται ακόμα και απόψεις ότι η πανδημία είναι δήθεν «στημένη υπόθεση» για να μην επανεκλεγεί ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζεται ότι ο Πρόεδρος είναι ο «κύριος ένοχος» για τα όσα δραματικά συμβαίνουν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε ότι «μπορεί να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο πριν τις εκλογές» και κατηγόρησε τους αντιπάλους του για «ανεύθυνη αντιεμβολιαστική ρητορική», αποκαλώντας τον Μπάιντεν «ηλίθιο». Την επόμενη μέρα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος ήταν υπερβολικά δειλός για να αντιμετωπίσει τον ιό επειδή φοβόταν πτώση στο χρηματιστήριο» και τον αποκάλεσε «ψεύτη».

Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την «πολιτικοποίηση» του θέματος των εμβολίων. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από όλες τις πολιτείες να προετοιμάσουν μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή πριν τις προεδρικές εκλογές.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «ζητούν επειγόντως» από τις πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να είναι έτοιμες για τη διανομή ενός μελλοντικού εμβολίου και να βρίσκονται «σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020».

Όπως υπογραμμίζεται, η οποιαδήποτε λανθασμένη τακτική και βεβιασμένη ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσει στην ενίσχυση της καχυποψίας των πολιτών όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τού οποιουδήποτε εμβολίου και στο τέλος οι αρνητές των εμβολιασμών να έχουν την πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κοινωνία δοκιμάζεται όχι μόνο από τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από βίαιες ταραχές, ρατσιστικές δολοφονίες, στρατιές ανέργων και πεινασμένων. Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Σημαντικοί παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ειδικά αναποφάσιστων και ανεξάρτητων, θεωρούνται οι τηλεοπτικές συζητήσεις, καθώς και κάποια πιθανή εξέλιξη σε θέματα που αφορούν την κατάσταση υγείας του 74χρονου Ντόναλντ Τραμπ και του 77χρονου Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ των δυο υποψηφίων για την Προεδρία θα διεξαχθούν τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις μέσα σε τρεις εβδομάδες (29 Σεπτεμβρίου, 15 Οκτωβρίου και 22 Οκτωβρίου) και μία συζήτηση (7 Οκτωβρίου) μεταξύ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, Μάικ Πενς και Κάμαλα Χάρις. Λόγω της πανδημίας και της ακύρωσης των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων, τα ντιμπέιτ αποκτούν επιπλέον βαρύτητα.

Για πρώτη φορά, οι τηλεοπτικές συζητήσεις θα κρίνουν πολύ περισσότερα σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες για να υποπέσει σε κάποια «παγίδα» έχει ο Μπάιντεν εξαιτίας του χαρακτήρα του αντιπάλου του, ο οποίος θεωρείται «ανορθόδοξος συνομιλητής».

  • Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο στην εκλογή του Προέδρου θα είναι μια «ξένη παρέμβαση». Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Ρωσία του Πούτιν εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα των εκλογών και οι Ρεπουμπλικάνοι μιλούν για «παρέμβαση» της Κίνας και του Ιράν.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο Πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι η μαζική προσφυγή στην επιστολική ψήφο θα οδηγήσει σε νοθεία και δυο φορές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι στην πραγματικότητα θέλει να εμποδίσει την ψήφο διά αλληλογραφίας γιατί κάτι τέτοιο θα ευνοούσε τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Πρόεδρος δεν έχει τη δικαιοδοσία να ακυρώσει ή να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία. Στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει ποτέ επανάληψη εκλογών σε εθνικό επίπεδο.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτόν τον ορυμαγδό των δραματικών γεγονότων και με μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, επικρατεί έκδηλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Και τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική ενδιαφέρουν τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί η συνέχιση της ανεξέλεγκτης δράσης του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο μετεκλογικού χάους θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Για την τουρκική κατοχή κανείς δεν μιλάει πια: Τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας διακυβεύονται στην Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: