Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στη σύλληψη των 6 εμπρηστών της Μόρια: Αναζητούνται και άλλοι

File Photo: Πυροσβέστες στο έργο της κατάσβεσης στη Μόρια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες ότι η φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ήταν προϊόν οργανωμένου και προσχεδιασμένου εμπρησμού.

Όπως αποδεικνύεται, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε 6 υπηκόους Αφγανιστάν οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες.

Το πώς εντοπίστηκαν περιγράφεται στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη στην εφημερίδα Καθημερινή.

Σε έξι συλλήψεις για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ. Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν – τρόφιμοι της δομής. Οι δύο απ’ αυτούς είναι ηλικίας 17 ετών και την επομένη του εμπρησμού μεταφέρθηκαν μαζί με 320 ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη, με πτήσεις τσάρτερ. Ο ένας από τους 17χρονους εντοπίστηκε σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία και ο δεύτερος σε αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στη Λέσβο.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 20 ετών. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, φθορά ξένης περιουσίας, στάση όπως επίσης και παράνομη οπλοκατοχή. Χθες εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για αιτούντες άσυλο που είχαν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής εντός του ΚΥΤ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν χθες στην «Κ» ότι στα γεγονότα τη νύχτα της περασμένης Τρίτης μετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι οι έξι συλληφθέντες είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής. Ο ένας μάλιστα από τους δύο 17χρονους απεικονίζεται σε βίντεο να πυρπολεί τη μια μετά την άλλη τις σκηνές του καταυλισμού χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο χαρτόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των διωκτικών αρχών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους έξι κατηγορουμένους έπειτα από επεξεργασία βίντεο που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιήλθαν με άλλο τρόπο στα χέρια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, τα στελέχη των διωκτικών αρχών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που μετείχαν στα επεισόδια μέσα από προσαγωγές και ανακρίσεις αλλοδαπών στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων.

Από την προανάκριση επιβεβαιώθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με αφορμή την προσπάθεια εργαζομένων της δομής να θέσουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Ομοεθνείς τους παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στον χώρο καραντίνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Στις 11 μ.μ. περίπου 500 αλλοδαποί προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό, ενώ τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν και βανδάλισαν το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την επόμενη ημέρα μετέβη στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την έρευνα συνέδραμε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην υπόθεση εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αντάλλασσαν μηνύματα με τρόφιμους του καταυλισμού σε κλειστές ομάδες του Facebook καλώντας τους να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστή δομή με αφορμή την COVID-19. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι πάντως διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα πολύ δύσκολα θα καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στη Λέσβο συντονίζοντας την έρευνα για τους εμπρηστές και την επιχείρηση κατασκευής της νέας δομής δήλωσε, χθες, ότι «η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, και έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι, έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μυτιλήνη: Συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Καρά Τεπέ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: