Πολλές κυβερνήσεις γύρισαν την πλάτη στο Πολεμικό Ναυτικό και ρίσκαραν την μακραίωνη παράδοση της χώρας να πρωτοστατεί στις θάλασσες. Τώρα η ανάγκη για νέο πλοίο είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.Πηγή φωτογραφίας ΓΕΝ
-Οι διαρκείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά
-Τα προγράμματα από το ναδίρ του υπουργείου οικονομικών στον «αφρό»
-Και νέα όπλα για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας
-Ο δύσκολος συνδυασμός της στρατηγικής συμφωνίας και της νέας φρεγάτας
Κλειστά τα χαρτιά της κρατά τη κυβέρνηση, αλλά και τα Επιτελεία για το μείζον ζήτημα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλά έχουν γραφτεί, άλλα τόσα έχουν ακουστεί αλλά δεν έχουν κλειδώσει όλα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Τις επόμενες ημέρες, πιθανό ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, να παραδώσει την τελική και μακρά ομολογουμένως λίστα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα’ χει την τελική απόφαση για το κατά πόσο και πως θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι τώρα θα προχωρήσουν προγράμματα τα οποία ήταν τοποθετημένα στο ναδίρ, λόγω του οικονομικού επιτελείου και παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει το πράσινο φως να υλοποιηθούν. Μάλιστα με αυτά γίνονται στοχευμένες κινήσεις για την κατακόρυφη αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα τρία επιτελεία, υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ για περισσότερο από δυο μήνες- και βλέποντας το τι έρχεται- έχουν προχωρήσει και σε επαφές, ώστε να διερευνηθεί πολύ νωρίτερα το «τι και πως» είναι παραδοτέο ακόμη και την επόμενη ημέρα της τελικής έγκρισης.
Άλλωστε η αύξηση του δημοσιονομικού χώρου είναι αυτή που καθορίζει τις προτεραιότητες κι όχι τόσο το ρευστό εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, διότι δεν έχει τόση σημασία αν αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ζεστό χρήμα που της δίνει τη δυνατότητα και προχωρά σε αγορές.
Ουσιώδης είναι ο χρόνος παράδοσης των παραγγελθέντων υλικών ή μέσων, ώστε αυτά να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2020 για να είναι η χώρα απόλυτα συνεπής και απέναντι στην Ε.Ε. Και εκεί ακριβώς γίνεται όλο αυτό το διάστημα ο αγώνας δρόμου, με τις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και το Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για να βρεθεί ο δρόμος της διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου.
Και την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να εξασφαλίζει το αργοπορημένο πρόγραμμα υποστήριξης των Mirage, επιπλέον όπλα για τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και μια επιπλέον στρατηγική αεροπορική πλατφόρμα που είναι τα Rafale, στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει ακόμη πονοκέφαλος διότι τα πλοία είναι σαν μια ολόκληρη πτέρυγα μάχης ή σαν έναν μεγάλο σχηματισμό του στρατού ξηράς. Κάθε κύρια μονάδα επιφανείας και ένα δις ευρώ…
Το να κατατάξει το Πολεμικό Ναυτικό την βάση των αναγκών του, που είναι οι κύριες μονάδες επιφανείας, δηλαδή οι φρεγάτες, υπάρχουν δυο τρόποι.
Ο πρώτος εξ αυτών έχει ήδη γίνει καιρό τώρα και είναι η αξιολόγηση όποιου νέου μοντέλου υπάρχει σε σχεδίαση και προηγμένη τεχνολογία, την οποία ζητά το Πολεμικό Ναυτικό ώστε ν’ αλλάξει σελίδα και να πρωτοπορήσει ξανά στις θάλασσες του Αιγαίου, της Μεσογείου ή όπου αλλού απαιτείται.
Σ’ αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψιν η χώρα προέλευσης, το κόστος, τα κέρδη από μια πιθανή συμφωνία, γίνεται μόνο αξιολόγηση του προσφερόμενου υλικού.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ένας συνδυασμός που έχει να κάνει με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δηλαδή την πιθανή εμπλοκής της στο νέο αυτό πρόγραμμα, τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, κ.ο.κ..
Ένα τέτοιο «πακέτο» κατευθύνει τις επιλογές σε μια άλλη κατάταξη, αλλά αυτός ο τρόπος σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα επιχειρησιακά δεδομένα και τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το «πακέτο» απαιτείται η πολιτική απόφαση και λύση.
Το μόνο δεδομένο για τις νέες κύριες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού στόλου, εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού απαιτούν φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, το οικονομικό ύψος για κάθε πλοίο κυμαίνεται περίπου στο ένα δις.
Αν μάλιστα σύμφωνα με την πάγια απαίτηση του ΠΝ είναι ενισχυμένα αυτά τα πλοία σε ηλεκτρονικά και όπλα στον τομέα της Α/Α άμυνας, το κόστος αγγίζει περίπου το ενάμιση δις με μικρές αποκλίσεις αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρίας.
Και εδώ οι ίδιες πηγές τοποθετούν έναν σημαντικό «αστερίσκο» σημειώνοντας πως δεν γίνονται όλες οι υποψήφιες φρεγάτες αντιαεροπορικές για άμυνα περιοχής.
Απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι αντιαεροπορικό ένα πολεμικό πλοίο, εκτός του ηλεκτρονικού συστήματος άμυνας και του ραντάρ, όπως παραδείγματος χάριν το εκτόπισμά του, που θα πρέπει να συνδυαστεί με το αντιαεροπορικό όπλο που θα τοποθετηθεί πάνω στη φρεγάτα.
Πολλές κυβερνήσεις γύρισαν την πλάτη στο Πολεμικό Ναυτικό και ρίσκαραν την μακραίωνη παράδοση της χώρας να πρωτοστατεί στις θάλασσες. Τώρα η ανάγκη για νέο πλοίο είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.
Οι κύριες μονάδες του στόλου που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν έναν μήνα διαρκούς πλου, ζουν και είναι τα σύγχρονα ξύλινα τείχη επειδή οι άνθρωποι που υπηρετούν εκεί έχουν δώσει την ψυχή τους την ίδια για να κρατήσουν ζωντανά αυτά τα πολεμικά πλοία που έχουν μετατραπεί στο μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας απέναντι στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις.
Και τα τρία Επιτελεία πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, διότι πιθανότητα εκεί θα μάθουν όλοι τις πολιτικές αποφάσεις και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πορευτούν στο μέλλον προσανατολισμένες στη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας που έχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS