“Πολεμικός” τόνος: Ο Μακρόν σκληραίνει τη θέση του ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό

FILE PHOTO: Γάλλοι αστυνομικοί στους δρόμους των Παρισίων μετά από την επίθεση ισλαμιστών στη γαλλική πρωτεύουσα. EPA, IAN LANGSDON




Το νομοσχέδιο κατά του αυτονομισμού, που πρόκειται να εισαχθεί το Φθινόπωρο και να ψηφισθεί στις αρχές του 2021, θα συνιστά το πρώτο και τελευταίο τεστ, ως προς την κυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

«Το νομοσχέδιο στοχεύει να κάνει τη σύνδεση μεταξύ της ανασφάλειας, της συνδεόμενης με την τρομοκρατία και αυτής της καθημερινότητας. Θα ήταν πολιτικό λάθος να μην ανταποκριθούμε σε αυτήν την κοινωνική απαίτηση που εκφράζεται», σημειώνει σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου.

«Η προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του ισλαμισμού και του πολιτικού Ισλάμ», διορθώνει η υπουργός Marlène Schiappa. Αναφερόμενη  συγκεκριμένα στα πρόσφατα γεγονότα στη Ντιζόν (Côte-d´Or), όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των τσετσενικών κοινοτήτων και αυτών των της Βόρειας Αφρικής, «σημάδεψαν ιδιαίτερα» την κοινή γνώμη, τονίζει:

«Τι αποτυχία για τη Δημοκρατία, να βλέπουμε, ότι η κατάσταση επιλύεται στο τζαμί! Η εντολή των φατριών είναι το αντίστροφο της εντολής της δημοκρατίας».

Πλέον, ο Emmanuel Macron σκοπεύει να συνεχίσει να εστιάζει αποκλειστικά στο ζήτημα της κυριαρχίας, στο οποίο και αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Πάνθεον, για τον εορτασμό της 150ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, όπου, καταδικάζοντας  «εκείνους που, συχνά στο όνομα ενός Θεού, μερικές φορές με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, σκοπεύουν να επιβάλουν το νόμο μιας ομάδας», διαβεβαίωσε, ότι «η Δημοκρατία, επειδή είναι αδιαίρετη, δεν αποδέχεται καμία αυτονομιστική περιπέτεια ».

Ένας τόνος πολεμικός, που σκοπεύει να συνεχίσει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των μελλοντικών του ταξιδιών και ομιλιών.

ΠΗΓΗ: Emmanuel Macron durcit le ton face au séparatisme islamiste

«Καταπολέμηση του ισλαμιστικού αυτονομισμού, μία πρόκληση του πολιτισμού»

H πολιτική λαμβάνει υπόψη της μία απειλή, που περιγράφεται με ακρίβεια από διανοούμενους και δοκιμιογράφους, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά πολλοί εκλεγμένοι και κρατικοί αξιωματούχοι προτίμησαν να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, γράφει σε άλλο κείμενο η εφημερίδα Le Figaro.

Μία τύφλωση που κοστίζει ακριβά, καθώς δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένους ιεροκήρυκες, αλλά για ένα πραγματικό δίκτυο το οποίο, από τα τζαμιά έως τις αθλητικές αίθουσες, καλύπτει πλέον ολόκληρες γειτονιές σε ολόκληρη τη Γαλλία. Μια αντί-κοινωνία που χωρίζει τον κόσμο ανάμεσα σε «αγνό» και «ακάθαρτο», halal και haram.

Ο αγώνας ενάντια στον «αυτονομισμό» δεν είναι μόνο ένας αγώνας ασφάλειας, αλλά είναι μια πρόκληση του πολιτισμού, επισημαίνει,  μεταξύ άλλων, το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: «Lutte contre le séparatisme islamiste, un défi de civilisation»

Μπορεί η Γαλλία να επεκτείνει το δόγμα της αποτροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Έτσι φαίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: