Πλακιωτάκης: Ό,τι συνέβη στο Καστελόριζο ερευνάται, κράτος-πειρατής η Τουρκία [video]

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Photo via Youtube
«Ό,τι συνέβη στο Καστελόριζο είναι μία ενέργεια που ερευνάται» είπε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη o υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όσον αφορά στη νέα NAVTEX, ανέφερε ότι «η Τουρκία πάλι προχωρά σε προκλητική, ακατανόητη ενέργεια. Πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κράτος-πειρατής». «Θέλουμε διάλογο αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση θα πάμε στη Χάγη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

O δήμαρχος του Καστελόριζου ανέφερε ότι το Σάββατο το πρωί λίγο μετά τις 7, σύμφωνα με όσα του επιβεβαίωσαν οι συμπολίτες του – αφού ο ίδιος δεν το είδε- το drone πετούσε χαμηλά πάνω από το νησί κι έπαιζε οθωμανικά εμβατήρια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι το Καστελόριζο είναι στον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε και τις προκλήσεις των Τούρκων στη Σάμο: «Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν διεθνείς κανόνες. Εμείς μεταβιβάζουμε αυτά τα περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε ακόμη πιο αποφασιστική στάση από Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα μέσα ως υπουργείο – να πάρουμε εξοπλισμό, να γίνουν προσλήψεις. Προχωράμε σε πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ήδη παραλαμβάνουμε σκάφη, κάμερες σε λίγους μήνες. Αυτά τα περιστατικά είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με πλέον αποφασιστικό ρόλο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η επίσκεψη Πομπέο είναι πολύ σημαντική και επιβεβαιώνει πολύς ισχυρές σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ. Μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία αφού μεταφέρει σωστά τα μηνύματα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον υπουργό «η Ελλάδα θέλει διάλογο αλλλα βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Αν όχ,ι θα πρέπει η Τουρκία να πληρώσει για αυτές τις επιλογές. Οι κυρώσεις είναι ένα μεσο για να εγκαταλείψει η Τουρκία τις απειλές και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίσει αν έχει κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μενέντεζ καταγγέλλει την κυβέρνηση Τραμπ για την Τουρκία: Σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει (η Αμερική)!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal