Πιθανόν γυναίκα η νέα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ο Τραμπ υπόσχεται ένα όνομα «την επόμενη εβδομάδα»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί σε οπαδούς του στη Μινεσότα. EPA, CRAIG LASSIG




Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο ότι θα προτείνει «την επόμενη εβδομάδα» κάποιο πρόσωπο, «πιθανόν» μια γυναίκα, για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έμεινε κενή μετά τον θάνατο της δικάστριας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Θα έχουμε μια υποψηφιότητα πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να πάει να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα.

«Θέλουμε να τηρήσουμε τη διαδικασία», πάντως «νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Τραμπ, την ώρα που οι Δημοκρατικοί, η αντιπολίτευση στις ΗΠΑ, του ζητούν να μην ονομάσει νέο μέλος του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Θα πρόκειται πολύ πιθανόν για μια γυναίκα», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

«Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως μια γυναίκα θα ήταν στην καλύτερη θέση» για να καταλάβει την έδρα, συνέχισε, κρίνοντας πως «επιλογή μιας γυναίκας θα ήταν σίγουρα συνετή».

Η δικάστρια Γκίνσμπεργκ, που πέθανε στα 87 της χρόνια εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε, ήταν ανυποχώρητη υπερασπίστρια της φεμινιστικής υπόθεσης η οποία, αφού διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συνέβαλε καίρια να καταργηθούν πολλές νομικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «καταπληκτική γυναίκα», η οποία έζησε «εξαιρετική ζωή» τη θανούσα δικάστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στην «εξαιρετική ζωή» της εκλιπούσας δικάστριας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, αφού ενημερώθηκε από δημοσιογράφους, ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία, για τον θάνατό της σε ηλικία 87 ετών.

«Πέθανε; Δεν ήμουν ενήμερος. Έζησε εξαιρετική ζωή», ήταν «μια καταπληκτική γυναίκα», ήταν η αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που έμαθε την είδηση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Μπεμίτζι, στην πολιτεία Μινεσότα, μερικά λεπτά προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως του προκάλεσε «θλίψη» το νέο, εξέδωσε λίγο αργότερα επίσημη ανακοίνωση για την απότιση φόρου τιμής στη δικαστικό η οποία υπηρέτησε στον θεσμό-κλειδί για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, χωρίς να αποκαλύψει πότε λογαριάζει να ονομάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια για να αναλάβει τη θέση που άφησε κενή.

«Σήμερα το (αμερικανικό) έθνος θρηνεί μια κολοσσό του Δικαίου», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, μιλώντας για ένα «λαμπρό» νομικό μυαλό, μια «μαχήτρια» που οι αποφάσεις της, ειδικά αυτές για ζητήματα που άπτονταν των δικαιωμάτων των γυναικών, είχαν προκαλέσει «ενθουσιασμό σε όλους» τους Αμερικανούς.

Η προοδευτική δικάστρια «απέδειξε ότι μπορείς να διαφωνείς χωρίς να γίνεσαι δυσάρεστος», έκρινε ο πρόεδρος, παρότι το 2016, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του, είχε χαρακτηρίσει την Γκίνσμπεργκ «αγύρτισσα», προτού ανακαλέσει τη δήλωση αυτή.

Η αμερικανική σημαία κυμάτιζε μεσίστια στον Λευκό Οίκο «σε ένδειξη τιμής» προς την Γκίνσμπεργκ, ενημέρωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι, χαιρετίζοντας μια «πρωτοπόρα» στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η σημαία των ΗΠΑ κυματίζει επίσης μεσίστια στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η Γκίνσμπεργκ, μόλις η δεύτερη γυναίκα η οποία κατέλαβε έδρα στο σώμα, και η οποία είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το προσωνύμιο Notorious RBG, πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε.

Γεννημένη το 1933, η μικρόσωμη Γκίνσμπεργκ πήγε να σπουδάσει νομική στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του 1950, μια από τις μόλις εννιά φοιτήτριες ανάμεσα σε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες. Οι διακρίσεις που αντιμετώπισε την ώθησαν να μετεγγραφεί στη σχολή νομικής του πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου αργότερα θα δούλευε ως ερευνήτρια και επικεφαλής τμήματος. Παρά τα πολλά προσόντα της, δυσκολεύτηκε πολύ να βρει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο και κατέληξε να αναλάβει θέση καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρζι.

Τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε για την ACLU και είχε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του προγράμματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην οργάνωση αυτή υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Αφότου κατέλαβε την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν είχε απουσιάσει από καμία ακροαματική διαδικασία ωσότου διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα.

Η φαινομενικά εύθραυστη Γκίνσμπεργκ νίκησε αρκετές μάχες με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε με χιούμορ. Σε μία αξιομνημόνευτη περίπτωση, είχε πει το 2019 στην Ουάσινγκτον πως πήγε σε εκδήλωση προκειμένου το κοινό να «δει πως είμαι ακόμα ζωντανή», προκαλώντας γέλια και επευφημίες.

Η ίδια δήλωνε κατάπληκτη για τη διασημότητα που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. «Είμαι 86 ετών και άνθρωποι όλων των ηλικιών έρχονται να φωτογραφηθούν μαζί μου. Απίστευτο», θα δήλωνε το 2019.

Ο θάνατός της αναγγέλλεται σφοδρή μάχη για την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τον Τραμπ να αποκτά την ευκαιρία να μεταβάλλει δραματικά την ιδεολογική ισορροπία σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Η Αμερική αποχαιρετά την εμβληματική δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και η πορεία για τις εκλογές αλλάζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: