Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα λέει ο Πομπέο: Δεν επιβεβαιώνει αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ

Ο Μάικ Πομπέο αποχωρεί από την Ελλάδα. Photo via twitter.




Το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας χαιρέτισε ο Μάικ Πομπέο με ανάρτησή του λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνει ότι αποδοκιμάζει την χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών, ενώ αποσαφηνίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να φύγουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

«Αναχωρώντας σήμερα από την Ελλάδα, ικανοποιημένος από την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από την τελευταία μου επίσκεψη πέρυσι. Καλωσορίζω την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Departing Greece today, gratified by the extraordinary progress we’ve made in U.S.-Greece relations since my visit last year. I welcome Greece’s role as a pillar of stability in the region. pic.twitter.com/Q13Y7HEJy5

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 30, 2020

Παράλληλα, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρει:

«Οταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα. Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης».

Ο κ. Πομπέο χαρακτηρίζει, «παράθυρο ευκαιρίας» την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός» για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Αποσαφηνίζει τέλος πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: Όταν η Μαρίκα Μητσοτάκη ετοίμαζε αστακό και κολοκυθάκια για τον Μπους τον πρεσβύτερο [photos, videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: