Πετρίδης για άρση εμπάργκο όπλων: Σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου για την ασφάλεια στην περιοχή

File Photo: Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδς (Κ). ΚΥΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ




Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία έχει να προσφέρει κυρίως στην αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης τη συμφωνία για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ σε δήλωση του στον «Φ» και στον Φρίξο Δαλίτη.

Η άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανανέωση και για τα επόμενα χρόνια, οπόταν θα υπάρχει και το χρονικό περιθώριο για να μελετήσουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τις δυνατότητες της αμερικανικής αγοράς με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα έρευνας και διάσωσης αξιοποιώντας τη δυνατότητα συστημάτων από την αμερικανική αφορά. Σημειώνεται βέβαια ότι η αναφορά στον παρόν στάδιο για μη φονικά όπλα, δεν εμποδίζει την αγορά συστημάτων που αφορούν ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, όπως ραντάρ και άλλα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας.

  • «Θεωρούμε ότι είναι θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πετρίδης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ανέφερε ότι είναι κάτι για το οποίο έχουν γίνει επαφές αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.

Σε δηλώσεις του επίσης ο υπουργός Άμυνας στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Επιτυχόντων Νέων Σπουδαστών στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Ηλίας Παπακυριακού ανέφερε ότι η ενίσχυση και αναβάθμιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη, με δεδομένο ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, ότι η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων συνεχίζεται και ότι οι ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοένα γίνονται πιο προκλητικές και επιθετικές.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, σε αυτό το σύστημα υπεράσπισης της πατρίδας, η Εθνική Φρουρά όχι μόνο έχει τον ρόλο του βασικού παράγοντα αποτροπής και μέσο κατοχύρωσης της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά κρίνεται επιτακτικό πλέον να ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, στις ασύμμετρες απειλές καθώς και στην εξεύρεση μέτρων αντιμετώπισης του υβριδικού πολέμου.

Απευθυνόμενος στους επιτυχόντες νέους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας, των γονέων τους, αντάξιοι των προσδοκιών που έχουν και οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.

Ο κ. Πετρίδης τους διαβεβαίωσε πως τόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και ο ίδιος προσωπικά, θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους, αρωγοί και συμπαραστάτες. «Είναι πάγια αρχή μας ότι το ανθρώπινο δυναμικό μας, αποτελεί το πολυτιμότερο συστατικό στοιχείο της Εθνικής Φρουράς και γι’ αυτό πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία», είπε.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟ 

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ενημερωθεί για τις ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού λέει ο Κούσιος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: