Πέρασαν στις πανελλαδικές αλλά επιλέγουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ: Τρεις επιτυχόντες εξηγούν τους λόγους

FILE PHOTO: Η φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ στα Ιλίσια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η οργάνωση των αμερικανικών πανεπιστημίων, η ευελιξία των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρουν, οι αυξημένες χρηματοδοτήσεις για έρευνα και η δυνατότητα παρακολούθησης ποικίλων δραστηριοτήτων που δε συνδέονται κατ΄ ανάγκη με το αντικείμενο των σπουδών τους έγειραν μεταξύ άλλων την πλάστιγγα υπέρ των ξένων πανεπιστημίων. Ωστόσο, και οι τρεις αριστούχοι, αν και κουνούν μαντήλι εντούτοις δεν κλείνουν οριστικά την πόρτα για πιθανή επιστροφή τους στο μέλλον στη χώρα.

Η πρωταθλήτρια τένις που θέλει να ασχοληθεί με τη ρομποτική 
Πρωταθλήτρια τένις το 2016 η αριστούχος μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια, Ιωάννα Γιαννακού, σταμάτησε την μεγάλη της αγάπη στη Β΄Λυκείου για να προετοιμαστεί για τον επόμενο μεγάλο της στόχο, να μπει στο Πολυτεχνείο. Δύο χρόνια αργότερα οι κόποι της έπιασαν τόπο και η 18χρονη πρωταθλήτρια έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο Grinnell College των ΗΠΑ για Engineering, ενώ πέρασε και μέσω πανελληνίων πιάνοντας 18.225 μόρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ. Η 18χρονη, ωστόσο, πρωταθλήτρια είχε πάρει ήδη την απόφασή της από το καλοκαίρι της β΄ Λυκείου, όταν και πρωτοπήγε στην Αμερική παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολείο έξω από τη Βοστώνη, παρατηρώντας ιδίοις όμμασι τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αλλά και την ακαδημαϊκή ζωή εκεί. Έκτοτε η ιδέα της Αμερικής στριφογύριζε στο μυαλό της.

Αν και αναγνωρίζει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει πολύ καλό επίπεδο αποφάσισε «Αμερική» γιατί οι φοιτητές στην εκεί έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και πιθανότητες να ακολουθήσουν το δρόμο που θέλουν στο μέλλον, όπως είπε. Οργάνωση, ευελιξία, χρηματοδοτήσεις, δυνατότητα παρακολούθησης ποικίλων δραστηριοτήτων που δε συνδέονται κατ΄ ανάγκη με το αντικείμενο των σπουδών αλλά σου διευρύνουν τους ορίζοντες, υποτροφίες για έρευνα και ευκαιρίες για δουλειά έγειραν την ζυγαριά υπέρ της άλλης άκρης του Ατλαντικού. Στο πλευρό της στάθηκαν και οι γονείς της οι οποίοι στήριξαν την απόφασή της.

Στην Ελλάδα πρέπει να αποφασίσεις από τα 18 σου τι θέλεις να κάνεις – Στην Αμερική το σύστημα σου δίνει το χρόνο σου
«Μου δίνεται η δυνατότητα να μη διαλέξω από την αρχή τον τομέα που θέλω να ασχοληθώ. Στην Ελλάδα, από τη στιγμή που κάνουμε το μηχανογραφικό έπρεπε να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, να έχουμε κατασταλάξει. Έχω πολλά ενδιαφέροντα, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν ξέρω ακόμη με τι θέλω να ασχοληθώ στο μέλλον. Στην Αμερική σου δίνεται η δυνατότητα να διαλέξεις μαθήματα από διάφορα επιστημονικά πεδία (κοινωνικές επιστήμες, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) τα οποία και σε βοηθούν να δεις τι σου αρέσει αλλά και σε οδηγούν εν τέλει στην απόκτηση του πτυχίου». Πλέον περιμένει να εξομαλυνθεί η κατάσταση της πανδημίας προκειμένου να ξεκινήσει τα μαθήματα τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αν και έκανε πρωταθλητισμό τόσο στα γήπεδα τένις όσο και στις σχολικές αίθουσες, σπάζοντας τα κοντέρ δεν στερήθηκε εξόδους, ούτε διάβασε υπερβολικά εκτός από την τελευταία χρόνια που υπήρχε πίεση, όπως είπε. «Το μυστικό της επιτυχίας για το καθένα είναι ξεχωριστό. Για μένα ήταν η θέλησή μου να φύγω αλλά και να μπω στο ελληνικό πανεπιστήμιο». Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού, όμως, δοκιμάσει πρώτα την τύχη της στις ΗΠΑ.

Πέτρος Μπασάκης: Ηθελα να σπουδάσω και Βιολογία και Διεθνείς σχέσεις με κάποιο τρόπο
Να δίνει λύσεις σε προβλήματα που μαστίζουν τη διεθνή κοινότητα είναι το όνειρο του 18χρονου Πέτρου Μπασάκη, ακολουθώντας είτε καριέρα διπλωμάτη, είτε ερευνητή Βιολογίας. Ο 18χρονος αριστούχος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια αν και πέρασε φέτος στο τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Davidson College, αρπάζοντας την ευκαιρία. Εδώ και λίγες βδομάδες ο Πέτρος Μπαδάκης παρακολουθεί-μέχρι να καταλαγιάσει η πανδημία-διαδικτυακά μαθήματα, διεθνών σχέσεων και βιολογίας, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στην Αμερική και να γνωρίσει τους νέους του συμφοιτητές.

Πάντα του άρεσε το κομμάτι της έρευνας αλλά και να δίνει το παρών σε συσκέψεις για διεθνή ζητήματα, παίρνοντας αποφάσεις που βοηθούν το κόσμο προκειμένου αυτός να γίνει πιο δίκαιος. «Ήθελα να σπουδάσω και βιολογία και διεθνείς σχέσεις με κάποιο τρόπο. Στην Ελλάδα μπορούσα να επιλέξω μόνο μια ειδικότητα και όχι δύο κατευθύνσεις, μια θετική και μια θεωρητική. Αντίθετα, στην Αμερική μπορώ να κάνω και τα δύο χωρίς να χρειάζεται να επιλέξω. Και η βιολογία είναι ένας πολύ ενδιαφέρον κόσμος που θα αναδειχθεί πολύ στο μέλλον και αξίζει να ασχοληθείς μαζί της» είπε στο ethnos.gr o 18χρονος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια.

Θέλω να γυρίσω κάποια στιγμή στην Ελλάδα
Το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Αμερικής και οι επαφές με τόσο διαφορετικούς συμφοιτητές σίγουρα βοηθούν να ανοίξεις τον ορίζοντά σου. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια επενδύουν πάρα πολύ στην έρευνα βοηθούν και υποστηρίζουν τους μαθητές να εφαρμόσουν τη γνώση που μαθαίνουν, πρόσθεσε ο Πέτρος Μπασάκης. Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι φοιτητές είναι πιο απομονωμένοι. «Δεν υπάρχει ένα πιο συνεργατικό κλίμα.  Και τα πανεπιστήμιά μας έχουν περισσότερο δασκαλοκεντρική παρά μαθητοκεντρική προσέγγιση». Όπως εξηγεί ο ίδιος, στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για έρευνα-ιδιαίτερα στο κομμάτι της βιολογίας. Αντίθετα, δίνεται πολύ μεγάλη βάση στη θεωρία και ουσιαστικά αυτοί που αποφοιτούν δεν έχουν καλή αποκατάσταση σε τομείς που θα ήθελε, όπως σε ερευνητικά κέντρα. Όσο για το μέλλον ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής. «Το σκέφτομαι αλλά όλα θα κριθούν από την εξέλιξη των πραγμάτων».  Αναφερόμενος στο μυστικό της επιτυχίας, αυτό κρύβεται στη μεθοδική δουλειά, στην αγάπη σε αυτό που κάνεις αλλά και στην αισιοδοξία. «Όλα γίνονται με τη δουλειά και με την κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη, όπως είχα στο σχολείο μου».

Το επίπεδο τόσο των μαθημάτων όσο και της ύλης είναι ανώτερο από οποιοδήποτε πτυχίο μπορείς να ολοκληρώσεις στην Ελλάδα
Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με 17.825 μόρια και δεκτός με πλήρη υποτροφία για να σπουδάσει Οικονομικά στο Pomona College των ΗΠΑ είναι ο «απολογισμός» του 18χρονου Γιώργου Αξαρλή. «Στο ΠΑΜΑΚ θα σπούδαζα οικονομικά, τελεία και παύλα ενώ στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ παρακολουθώντας μια γκάμα μαθημάτων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις γνώσεις και δεξιότητες, χτίζοντας μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Και το επίπεδο τόσο των μαθημάτων όσο και της ύλης είναι ανώτερο από οποιοδήποτε πτυχίο μπορείς να ολοκληρώσεις στην Ελλάδα» είπε ο 18χρονος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια ο οποίος ανυπομονεί να ξεκινήσει τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Η απόφασή του να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο βασίστηκε σε δύο διαφορετικούς πυλώνες. Ο πρώτος έχει να κάνει καθαρά με το ακαδημαϊκό κομμάτι και ο δεύτερος με την ανάπτυξη γενικών δεξιοτήτων της προσωπικότητάς του. Στο Pomona College, όπως είπε, υπάρχει πολύ στενή αλληλεπίδραση μαθητών και καθηγητών. Τα μεγαλύτερα τμήματα αποτελούνται από 30 φοιτητές και συνήθως τα περισσότερα είναι 15άρια. «Οπότε καταλαβαίνεται, υπάρχει στενή αλληλεπίδραση καθηγητή-μαθητή. Μπορείς πιο εύκολα να συζητήσεις, μαζί τους, να τους ρωτήσεις».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Πηγή: EΘΝΟΣ

Στοίχημα με το χρόνο για την ανάσχεση της διασποράς στην Αττική: Τα μέτρα για 2 εβδομάδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: