Παρά την αντίθεση του Ισραήλ, ο Τραμπ “δεν έχει πρόβλημα” να πουλήσει F-35 στα Εμιράτα

File photo: Μαχητικό αεροσκάφος F-35. EPA, LPhot Kyle Heller BRITISH MINISTRY OF DEFENCE




Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα» να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά την αντίθεση του Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής ετοιμάζονται να υπογράψουν μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους στον Λευκό Οίκο.

«Προσωπικά, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με αυτό», «δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τους πουλήσω F-35», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μερικές ώρες πριν από την τελετή της υπογραφής, προβάλλοντας «τις πολλές θέσεις εργασίας» που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο συμβόλαιο στην αμερικανική πλευρά.

Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν στις 13 Αυγούστου ότι κατέληξαν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, σε μια ιστορική συμφωνία που καθιστά την πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου την τρίτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ακολουθήσει.

  • Όμως μια πρώτη εμπλοκή στους ομολόγους της συμφωνίας αναδύθηκε γύρω από τα αμερικανικά μαχητικά, τα οποία θέλουν εδώ και καιρό να αποκτήσουν τα Εμιράτα.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να τους τα πουλήσει; Το μυστήριο παραμένει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως είναι αντίθετος σε αυτή την πώληση, ώστε να διατηρηθεί η στρατιωτική ανωτερότητα της χώρας του στην περιοχή.

Όμως οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν επίσης ότι δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω αυτήν την ποιοτική στρατιωτική ανωτερότητα, αντικειμενικός σκοπός που εγγράφεται πλέον στην αμερικανική νομοθεσία.

«Είναι κάτι που συζητάμε, είναι μια φάση διαβουλεύσεων», είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου για το θέμα των F-35.

Είχε διαβεβαιώσει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο για την ισραηλινή στρατιωτική ανωτερότητα.

«Όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας μεγάλος στρατός που είναι εταίρος της Αμερικής», είχε προσθέσει. «Βρίσκονται στα σύνορα με το Ιράν και αντιμετωπίζουν αληθινές απειλές», είχε υπογραμμίσει, διαβεβαιώνοντας πως το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών συζητείται «πολύ σοβαρά».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΕΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει όπλα από Κίνα και Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: