Οταν τα κανονίζουν όλα πριν από εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς! Η συμφωνία Μέρκελ με τον Ταγίπ χωρίς την Ελλάδα…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί και η Καγκελάριος της Γερμανίας ακούει!!! EPA, TOLGA BOZOGLU




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

“H Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες»! Θα περίμενε κανείς ότι η ανακοίνωση αυτή θα δινόταν στη δημοσιότητα μετά από κάποια ελληνοτουρκική συνάντηση.

Εγινε όμως από την υπηρεσία Επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τηλεδιάσκεψης του Τούρκου Προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέτασε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φροντίζουν πριν από εμάς για εμάς, χωρίς εμάς! «Η Τουρκία δίνει έμφαση πάντα στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και όπως είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει τα βήματα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι σημαντικά για να προχωρήσει η συμφωνία επανεκκίνησης των διερευνητικών συνομιλιών και των άλλων διαύλων διαλόγου».

Σε έναν διάλογο -που σύμφωνα με την Αγκυρα- θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα του Αιγαίου. Πακέτο…!

  • Ο Ερντογάν ενημέρωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιηθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, που θα λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος όλων!

Τα είπαν, τα συζήτησαν, τα κανόνισαν. Φυσικά τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσώπησαν… επάξια η καγκελάριος Μέρκελ και ο Σαρλ Μισέλ! Είμαστε σίγουροι ότι έδωσαν τον …καλύτερο εαυτό τους απέναντι στην αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου.

Τόσο πολύ «αγωνίστηκαν» μάλιστα -που αν πιστέψουμε τις τουρκικές εφημερίδες «έκλεισαν το μάτι» στον Ερντογάν για ελεύθερη βίζα των Τούρκων πολιτών για ταξίδια στην Ευρωπαική Ενωση! Αλλά και τερματισμό κάθε συζήτησης για αντίποινα, όπως η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.

Το καρότο μεγάλο, αλλά χωρίς καν μαστίγιο! Αλλωστε, με τη σύνοδο κορυφής των 27 να αναβάλλεται ως την 1η Οκτωβρίου λόγω μόλυνσης ενός σωματοφύλακα του Σαρλ Μισέλ από τον κορονοϊό θα υπάρξει περισσότερος χρόνος στον Ερντογάν για να επιδείξει …μετριοπάθεια. Και κυρίως να αυξηθούν οι πιέσεις στην Κύπρο ώστε να μην ασκήσει βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν δεν επιβληθούν (που δεν θα επιβληθούν) κυρώσεις στην Τουρκία.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε η σύνοδος να γίνει με τηλεδιάσκεψη; Πρώτη φορά θα ήταν;

Οσο για τον Ερντογάν; Αλίμονο! Μόλις δύο ώρες μετά το τέλος της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, η Τουρκία εξέδιδε νέα Αντι-Navtex για τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου ως τις 24 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης με την στρατιωτικοποίηση του νησιού.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος να ισχυρίζεται μιλώντας από την Αγκυρα μέσω βίντεο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «η αιτία των προβλημάτων στην περιοχή σήμερα είναι τα μονόπλευρα βήματα που έλαβαν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2003 με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Προχώρησε επίσης σε σαφείς απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα η Τουρκία δεν έχουμε αφήσει ποτέ τον Τουρκοκυπριακό λαό μόνο του και δεν θα τον αφήσουμε ποτέ. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την απάντηση στον Ερντογάν έδωσε πάντως ο Μάρτιν Ερντμαν, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία από το 2015 έως τον Ιούλιο του 2020.

«Η συμπεριφορά της Αγκυρας στην εξωτερική πολιτική που φοβίζει τόσο τους γείτονές της και αναγκάζει την Ευρώπη να αντιδράσει, οφείλεται στις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, που ορίζει και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας» τονίζει σε άρθρο του στη FAZ o Γερμανός διπλωμάτης.

Όπως λέει άλλωστε, «η εξωτερική αυτή πολιτική του Ερντογάν συνδέεται στο εσωτερικό από την εκτεταμένη κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, την πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη και την εξάλειψη της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών».

Αλλά κουβέντα για αυτά από την Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος τους …φόβισε μάλλον λέγοντας ότι «το μεγάλο πλατάνι, (η Τουρκία), το οποίο ζει σε αυτήν τη γη εδώ και 1000 χρόνια, συνεχώς ανανεώνεται, εμβαθύνει και επεκτείνει τις ρίζες του, ξυπνά για άλλη μια φορά και έχει αναλάβει δράση… Εκείνοι που στέκονται μπροστά μας είναι σαν τα σάπια δένδρα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στην πρώτη καταιγίδα»…

Ας προσδεθούμε λοιπόν καθ` οδόν για την Κωνσταντινούπολη και την πρώτη φάση του διαλόγου…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: