Όλα γίνονται για να μεταπειστεί η Λευκωσία: Που σημαίνει ότι έχει δίκιο να ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Το τέλος της υπομονής. Μετά την αναβολή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κρούσματος κορωνοϊού στο περιβάλλον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ακούγονται δύο ερμηνείες, αναφέρει η εφημερίδα SZ.

Είναι πιθανό, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ, έως τη νέα ημερομηνία της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, να επιβραδυνθεί η «θετική ορμή» που δημιουργήθηκε μέσω υπομονετικής διπλωματίας.

Η άλλη άποψη είναι πιο θετική: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν πλέον περισσότερο χρόνο να πείσουν την Κύπρο να επιτρέψει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Το βέτο της Λευκωσίας βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ. Ο Erdoğan συνομίλησε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Michel και την Καγκελάριο Angela Merkel.

Το κλίμα που επικράτησε χαρακτηρίστηκε «ανοιχτό». Με άλλα λόγια: Δεν διεξήχθη μόνο διπλωματικού χαρακτήρα συζήτηση, αλλά και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν με σαφήνεια στα σημεία της διαμάχης. Αυτό αντιστοιχεί στην προσέγγιση που υιοθέτησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Michel, ο οποίος εδώ και εβδομάδες προωθεί το διάλογο και επιδιώκει να φέρει κοντά όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες.

Ακόμη και από την καραντίνα, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες για να πείσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ότι η ΕΕ υπερασπίζεται την κυριαρχία και τις ανησυχίες του κράτους-μέλους της, αλλά ότι οι κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την πιθανή πρόοδο. Και άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων πιθανότατα θα σηκώσουν το τηλέφωνο.

Η μαρτυρία του Γάλλου Υπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Clément Beaune δείχνει ότι η υπομονή με τη Λευκωσία εξαντλείται. Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron στηρίζει και στρατιωτικά το νησιωτικό κράτος. Ο Beaune αποκάλυψε στο Politico ότι είπε στον Κύπριο συνάδελφό του:

«Θα πρέπει να εγκρίνετε τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, γιατί δεν κάνετε καλό σε εσάς τους ιδίους να τις συνδέετε με το ζήτημα της Τουρκίας».

Στις Βρυξέλλες εκφράζεται η ελπίδα ότι ο Erdoğan θα αποφύγει τη λήψη μονομερών μέτρων και θα αποδεχτεί αυτό που ακούει από όλους τους παράγοντες για εβδομάδες: Η Τουρκία μπορεί να αποτρέψει τις κυρώσεις της ΕΕ μόνο εάν γίνει πιο αξιόπιστη.

Μόνο τότε θα ήταν πιθανό να συζητηθούν ζητήματα που είναι σημαντικά για την Άγκυρα, δηλαδή η ελευθέρωση των θεωρήσεων, η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης που συνήφθη το 2016.

Και οι Ινδοί έξω φρενών με τον Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: