Όλα δικά τους τα θέλουν οι Τούρκοι: Διάλογο χωρίς όρους με την Ελλάδα-Στη δικαιοδοσία τους οι ρωσικές NAVTEX, λένε

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ, Διοικητές και τον Κυβερνήτη του Εσκί Σεχίρ Erol Ayyıldız. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων στη θάλασσα και τον αέρα.

  • “Όπως έχει ανακοινώσει σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι στην επίλυση των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, στην ουσία σχετίζονται με τις διευθετήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως μεταξύ σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι “από την άλλη, θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σύμφωνες με το δίκαιο και την δικαιοσύνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Τουρκία: Στη δικαιοδοσία της οι περιοχές ρωσικών ασκήσεων στη Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία στις δύο περιοχές για τις οποίες εξέδωσε NAVTEX, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας ότι οι δύο ΝAVTEX εκδόθηκαν από την Τουρκία επειδή οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της χώρας.

  • Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι επειδή οι περιοχές που ανακοινώθηκαν με τη NOTAM από τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκονται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Τουρκίας για την έκδοση NAVTEX, έπειτα από αξιολόγηση εκδόθηκε ΝAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας για την εν λόγω περιοχή”.

Προστίθεται ότι η εν λόγω NAVTEX αποτελεί μια συνήθη πρακτική για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας όπως έγινε και στις 7 Απριλίου, 21 Απριλίου, 4 Μαΐου, 20 Μαΐου, 25 Ιουνίου και 18 Αυγούστου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:Η έκδοση των δύο Navtex για τις αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θεώρησε ως μη ισχύουσες τις Navtex της Τουρκίας για τα σεισμογραφικά των Barbaros και Oruc Reis ταυτόχρονα. Έλαβε υπόψη τις αντι-Navtex Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες ακύρωσαν τις τουρκικές. Δεν υπάρχει πρακτική επικάλυψης δεσμευμένων περιοχών, ιδιαίτερα για τόσο διαφορετικές χρήσεις”, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον “Φιλελεύθερο”.

Στο μεταξύ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σχολιάζει:

  • “Δικαιοδοσία στην Τουρκία αναγνωρίζει η Ρωσία στις δύο περιοχές που θα πραγματοποιήσει τις εκπαιδευτικές της ασκήσεις ανοιχτά του Κας και ανατολικά της Κύπρου”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ φυσιολογικά αναμενόταν η Ρωσία να επιλέξει τον σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης για την έκδοση NAVTEX για τις ασκήσεις της ανοιχτά του Κας – Αττάλειας και για τις ασκήσεις της ανατολικά της Κύπρου τον σταθμό της Λάρνακας, αυτή τη φορά επέλεξε για όλες τις περιοχές τον σταθμό Ατάλειας.

Η Γενί Σαφάκ σχολιάζει ότι αυτή η κίνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι αναγνωρίζει πως σε εκείνες τις περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, τη δικαιοδοσία την έχει η Τουρκία. Οι ασκήσεις της Μόσχας ανοιχτά του Κας θα πραγματοποιηθούν στις 8-22 Σεπτεμβρίου και μεταξύ Κύπρου – Συρίας στις 17-25 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία διέψευσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μίλησαν Ερντογάν και Μέρκελ: Έκανε το άσπρο-μαύρο ο Ταγίπ… Για όλα φταίνε Ελλάδα και Κύπρος!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: