Πέφτουν οι μάσκες: Η Γερμανία ξεχνά την Κύπρο και αρνείται τις κυρώσεις στην Τουρκία

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ . EPA, FRIEDEMANN VOGEL
«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως εκτιμά «πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Γερμανία πάντα τόνιζε, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ πως «αποκλιμάκωση και διάλογος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ο τρόπος για διαρκείς λύσεις».

«Από αυτή την άποψη, η συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις, ανάμεσα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, πρόκειται και για καλά νέα για τη σταθερότητα της περιοχής όπως και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πολύ σημαντικό οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πολύ σύντομα διότι θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην  Ελλάδα και την Τουρκία.

  • Βέβαια ο κ. Ζάιμπερτ και η πολιτική του προϊστάμενος Άγγελα Μέρκελ θέλουν να ξεχνούν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που συνεχίζονται χωρίς διακοπή. «Ξεχνούν» μάλλον επίσης ότι και η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. και ότι και τα δικά της σύνορα και οικονομικά συμφέροντα πρέπει να προστατεύονται έναντι όλων από την Ένωση.
  • Είναι προφανές ότι η Κύπρος δεν έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια δύναμη με την Ελλάδα αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να την κατατάσσει στη… δεύτερη κατηγορία.
  • Και παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει παζάρι και συναλλαγή είναι προφανές ότι τουλάχιστον υπάρχει μια στρατηγική κατευνασμού με εκπτώσεις σε δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ.

Η Μέρκελ «δασκάλεψε» τον Ερντογάν: Τώρα δηλώνει έτοιμος για διάλογο για να γλυτώσει τις κυρώσεις της ΕΕ

Στόχος η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Η Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει άμεσα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση της Λευκωσίας να συμφωνήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν παράλληλα η ΕΕ δεν αποφασίσει και κυρώσεις κατά της Άγκυρας εξαιτίας των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Παραπέμποντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία… Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», πρόσθεσε.

  • Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνοτουρκική συμφωνία για έναρξη συνομιλιών θα έχει επιπτώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Έχουμε την αίσθηση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ «ότι μπορεί να βοηθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Παράλληλα, αναμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

HJ με πληροφορίες από Deutsche Welle
Βερολίνο, Γερμανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διπλωματικός πυρετός: Νέα επικοινωνία Ερντογάν σήμερα με Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal