Ο στρατηγικός ρόλος Ελλάδας και Κύπρου είναι σημαντικός: Αλλά, ας πουλήσουν ακριβά το «τομάρι» τους…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Δ), δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής τους για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τελικά δεν πήγε, είδε και απήλθε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία. Η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου αποδείχθηκε σημαντική από κάθε άποψη.

Τώρα σειρά έχει η Ελλάδα. Εκτός απροόπτου, στις 27 του μήνα θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη και στις 29 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία. Στη διάρκεια του διημέρου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Οι συζητήσεις αφορούν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Όσοι δεν γνωρίζουν τη σημαίνει η Θεσσαλονίκη (και η ΑΛεξανδρούπολη) και βεβαίως η Κρήτη για τους Αμερικανούς, γράφουν και λένε ένα σωρό ασυναρτησίες. Στρατηγικά η θέση της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου έχει αλλάξει στα μάτια αυτών που εκπονούν την αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Έγινε ακόμα πιο σημαντική.

Ο κ. Πομπέο, λοιπόν, πάει στην Ελλάδα για να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση και να βοηθήσει να υλοποιηθεί πιο γρήγορα η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία διεξάγονται μέσω άλλων καναλιών που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Εάν ανακοινωθεί ο διάλογος τις ημέρες της παρουσίας του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Θα μπορούν να το πουλήσουν στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους ως δική τους επιτυχία. Θα ήταν επιτυχία εάν ανακοίνωναν τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400. Αλλά, ας μην ξεχνάμε τα συμφέροντα του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία.

Αναφορικά με το ταξίδι του στην Κύπρο, το πλέον σπουδαίο  είναι ότι δεν μπορεί πια να λέει ότι δεν γνωρίζει. Βέβαια, στενοχώρησε την «ειρηνιστή» ηγέτη των κατεχομένων, τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο είχε αποφασίσει πριν φτάσει στην Κύπρο ότι δεν θα συναντήσει. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν άλλος. Δεν είχε σχέση με το Κυπριακό…

Επαναλαμβάνω ότι σημείωσα και την περασμένη Κυριακή. Ότι δεν είναι μικρό πράγμα να επισκέπτεται το νησί ο Μάικ Πομπέο. Ούτε τυχαίο είναι ότι προηγήθηκε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αν και όπως τονίστηκε από αμερικανική πηγή ο Αμερικανός υπουργός δεν καθορίζει τις δικές του επισκέψεις από αυτές των όποιων «αντιπάλων» του, όπως είναι ο κ. Λαβρόφ.

  • Όπως μου είπαν, ο κ. Πομπέο ήταν αυτός που ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, και η Κύπρος, αν και γνώριζε ότι η επίσκεψη του στο Κατάρ θα ήταν εξαντλητική.

Ο Αμερικανός υπουργός είναι πολύ στα πάνω του τελευταία, διότι έχει σημειώσει μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες και μάλιστα έχει πιάσει στον ύπνο και τους Ρώσους, αλλά πολύ περισσότερο την Άγκυρα και την Τεχεράνη, που έχουν εξοργιστεί με τους Αμερικανούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους Ισραηλινούς και τους λοιπούς αντιπάλους τους στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κ. Πομπέο βοήθησε να σχηματιστεί ένα ισχυρό αντιτουρκικό και αντι-ιρανικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή. Η προτίμηση του στο Ισραήλ ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ουδείς πήρε χαμπάρι ότι προετοίμαζε τις νέες συμμαχίες του Εβραϊκού Κράτους με τις αραβικές χώρες που εναντιώνονται στην Τουρκία και το Ιράν. Ότι και να διατείνονται οι Αμερικανοί, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Το μέτωπο δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας και του Ιράν. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

  • Σε όλο αυτό το σκηνικό έχουν θέση η Ελλάδα και η Κύπρος. Πολύ περισσότερο η Λευκωσία λόγω και της τοποθεσίας του νησιού, που θεωρείται το καλύτερο στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα γίνουμε «μάρτυρες» σημαντικών εξελίξεων μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι αναγκαστικά περπατούν σε τεντωμένο σχοινί, διότι δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις με τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζουν και οι δύο ότι λόγω της σχέσης τους με τον Ερντογάν, οι Ρώσοι έχουν περισσότερα συμφέροντα με την Άγκυρα παρά με τη Λευκωσία. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις οικονομικές δραστηριότητές τους, μερικές εκ των οποίων είναι εντελώς παράνομες και η Λευκωσία κάνει τα στραβά μάτια.

Έχουμε και εδώ τη διαφθορά να καθορίζει κάποτε και τις πολιτικές καταστάσεις. Άλλωστε, όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις πολιτικούς, δικηγόρους, λογιστές και …Ρώσους.

Ο κ. Πομπέο δεν συζήτησε σχεδόν καθόλου το Κυπριακό διότι προφανώς ασχολούνται με το θέμα οι χαμηλόβαθμοι διπλωμάτες, οι οποίοι τα έχουν κάνει …σαλάτα! Με αποτέλεσμα να μπερδεύονται όσοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία συνομιλούν με τον Αμερικανό υπουργό.

  • Η προσέγγιση του κ. Πομπέο είναι διαφορετική, διότι έχει ακούσει και τη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως πολύ ορθά είπε στους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν είναι ανεκτή η παράδοση του νησιού στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.
  • Ο κ. Νετανιάχου έχει αποδείξει πως μπορεί να συνεννοηθεί με τον Αμερικανό υπουργό. Που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης, γνωρίζουν που βρίσκεται το συμφέρον τους.

Αρκετοί άνθρωποι στην Κύπρο, και στην κυβέρνηση, παραμένουν «κολλημένοι» στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει όλα τα αυγά του στο τουρκικό καλάθι. Οι Ρώσοι διατηρούν στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία με τους Τούρκους και η Ρωσία έχει χαρίσει στην Τουρκία ένα υπερόπλό της, το πυραυλικό σύστημα S-400. Εκεί είναι το συμφέρον της.

Την Κύπρο την χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για τα διάφορα «ξεπλύματά» τους. Και λόγω αυτού προσφέρουν μία «άλφα» βοήθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει «ξανθό γένος» και «ξανθός ηγέτης». Υπάρχουν μόνο συμφέροντα…

Δεν μπορούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου να πατούν σε δύο βάρκες. Αλλά, ότι και να αποφασίσουν πρέπει να πουλήσουν ακριβά το «τομάρι» τους. Μερικοί άνθρωποι ονειρεύονται ότι κάποτε θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και άλλα τέτοια …«σάπια». Μακάρι να είχαν δίκιο. Τις σχέσεις των κρατών καθορίζουν τα συμφέροντά τους. Αυτό δεν κάνει η Τουρκία;

Γι’ αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να μιμηθούν την κατοχική δύναμη σ’ αυτό το θέμα. Θα δρουν και θα αντιδρούν εάν εξυπηρετούνται τα στρατηγικά τους συμφέροντα…

Εάν, ας πούμε, με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Εβραϊκού Κράτους, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης μπορέσουν και “αγοράσουν” ασφάλεια και στρατιωτική ενίσχυση, ας το σκεφθούν.

Γιατί ξαφνικά το Κόσοβο και η Σερβία αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ; Όχι μόνο επειδή το ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ… Τα ωφέλη τους από αυτή την αναγνώριση θα είναι πάρα πολλά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Τι γυρεύει ο Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, στη Σούδα και στα Χανιά; Ζητούμενο η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: