Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για θάνατο Γιώργου Μπίζου: Έφυγε το καύχημα του ελληνισμού της Ν. Αφρικής

File photo: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος. photo via EKAlexandria




Τη θλίψη του εξέφρασε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, για την απώλεια του Γιώργου Μπίζου, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα του Νέλσον Μαντέλα και όσων αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αφρική.

Σε επιστολή του προς την οικογένεια του επιφανούς ομογενούς νομικού και ποινικολόγου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τόνισε ότι «έφυγε από τη ζωή ένας ευπατρίδης, το καύχημα του Ελληνισμού της Νοτίου Αφρικής και της Ελλάδος γενικώς, ο μεγάλος στην ψυχή και την καρδιά, Γεώργιος Μπίζος. Μπορεί η Νότιος Αφρική να διαθέτει πληθώρα από διαμάντια στο υπέδαφός της, αλλά ο πολύκλαυστος Γεώργιος Μπίζος ήταν από τα πλέον σπάνια και δυσεύρετα διαμάντια του κόσμου».

Μάλιστα, τονίζοντας τους αγώνες του μεγάλου αυτού Έλληνα της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος είχε ζήσει και στην Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τον χαρακτήρισε ως τον «αείμνηστο, τον υμνητή και υπερασπιστή της ελευθερίας και τον εμψυχωτή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων των αποχρώσεων των λαών της Αφρικής».

«Ήταν ο στιβαρός ώμος του Μεγάλου ηγέτου Nelson Mandela και ο ακρογωνιαίος λίθος των ιδεών για την ελευθερία και των ίσων δικαιωμάτων των αγαπητών μας αδελφών Αφρικανών», δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου τόνισε για τον Γιώργο Μπίζο την προσφορά του στη δημιουργία του ονομαστού ελληνικού σχολείου «Σαχέτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, επισημαίνοντας:

«Ήταν ο εκ των πρωτοπόρων που συνέλαβαν την ιδέα και Ίδρυσαν αυτό το παλλάδιο της μάθησης των παιδιών μας της Νοτίου Αφρικής το περίφημο πνευματικό Ίδρυμα SAHETI SCHOOL. Ο Γεώργιος Μπίζος δεν εργάστηκε μόνον για την δικαίωση των αγώνων του μοναδικού στο ήθος Nelson Mandela, αλλά η μέριμνα και η σκέψη του, ως ποινικολόγου, εστιάστηκαν ιδιαίτερα για την καλυτέρευση της ζωής του ταλαιπωρουμένου μας Αφρικανού. Στα μάτια του Γεωργίου Μπίζου, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, ήταν αδελφός και φίλος».

Τέλος, μεταφέροντας τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική ομογένεια της Νοτίου Αφρικής, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανέφερε:

«Η ομογένειά μας σήμερα έγινε κατά πολύ πτωχότερη, και αδύναμη στα μάτια του Αφρικανού Νομοθέτη. Ποιος άλλος θα ενδιαφερθεί πραγματικά για τα ποικίλα προβλήματα, όχι μόνον των ομογενών, αλλά και όλων των κατοίκων της Νοτίου Αφρικής;

Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και εγώ προσωπικώς, λυπούμεθα για την απώλεια του εκλεκτού μέλους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μακαριστού Γεωργίου Μπίζου.

Η προσευχή μας θα είναι καθημερινή προς τον Θεό της συγγνώμης και της αγάπης, ώστε να αναπαύσει την ψυχή του ευγενούς Γεωργίου, και να δίδει κουράγιο και βάλσαμο παρηγορίας στην εξαιρετική και σπουδαία οικογένειά του. Αιωνία αυτού η μνήμη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο ομογενής δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: