Ο Παπαχελάς για το κείμενο Κασιμάτη εις βάρος Κατρούγκαλου: Πήραμε το μάθημά μας και συνεχίζουμε

Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Φωτογραφία via Star




Για το πρόσφατο ατόπημα του αρθρογράφου της εφημερίδας Στέφανου Κασιμάτη εις βάρος του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου τοποθετήθηκε μέσω της στήλης του στην εφημερίδα, ο διευθυντής του εντύπου Αλέξης Παπαχελάς, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.

Σημειώνει στο άρθρο του που παρατίθεται αυτούσιο κατωτέρω:

«Την περασμένη Παρασκευή η «Κ» έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δημοσίευσε μία φωτογραφία και μία λεζάντα που δεν θα έπρεπε να δημοσιευθεί ασχέτως της περιπέτειας υγείας του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση. Η ευθύνη είναι της εφημερίδας. Και επειδή η ευθύνη πρέπει να σταματάει κάπου, είναι της διεύθυνσης. Δηλαδή, δική μου.

Στην «Κ» έχουμε μία αρχή, να αφήνουμε τους αρθρογράφους ελεύθερους. Έχουμε εξοργίσει φίλους και εχθρούς δοκιμάζοντας τα όρια της σάτιρας και της κριτικής. Μπορεί το χιούμορ να μην έχει όρια, αλλά η σκληρότητα πρέπει να έχει. Εδώ ξεπεράστηκαν. Αισθάνομαι μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έχω υποστηρίξει επανειλημμένως ότι η αρρώστια της εποχής μας είναι ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία στον δημόσιο λόγο.

Και για προσωπικούς λόγους, έχω αποκτήσει πρόσθετη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την υγεία. Κρατήσαμε την εφημερίδα έξω από το πάρτι της ανθρωποφαγίας, ακόμη και όταν ο φανατισμός και το μίσος ξεχείλιζαν. Δεν ήταν μια εύκολη ισορροπία, γιατί παγκοσμίως η μόδα των social media εξωθεί παραδοσιακά μέσα σε ακρότητες και κιτρινισμούς.

Τα σφάλματα απαιτούν μία σοβαρή ενδοσκόπηση. Ο Στέφανος Κασιμάτης είναι ένας από τους σημαντικούς αρθρογράφους της «Κ» και θα παραμείνει. Χρειαζόμαστε όμως μία περίοδο αναστοχασμού και καλύτερης οργάνωσης, που θα προλαβαίνει ανάλογα φάουλ. Ένα πράγμα πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε στην «Κ» , για λόγους αρχής: να ενδώσουμε στον νέο ισοπεδωτισμό που παρατηρείται εδώ και παντού. Ακούμε την κριτική. Όταν κάποιος μας επισημαίνει καλόπιστα ότι δεν δίνουμε αρκετό βήμα στις γυναίκες ή προωθούμε άδικα στερότυπα, το λαμβάνουμε υπόψη μας και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Άλλο όμως αυτό και άλλο η λογική ότι στοχοποιώ όποιον διαφωνεί μαζί μου  και ζητάω την απόλυσή του, τον αφανισμό του.

Θέλω να ελπίζω ότι το δικό μας σφάλμα θα μας κάνει όλους καλύτερους, πιο ευαίσθητους και προσεκτικούς στον σεβασμό ορισμένων κανόνων στον δημόσιο διάλογο. Ακόμη και όσους έχουν «δολοφονήσει» με βαρβαρότητα άπειρες προσωπικότητες ανθρώπων στο Διαδίκτυο.

Εμείς πάντως πήραμε το μάθημά μας. Και συνεχίζουμε».

Τι έγραψε ο Κασιμάτης

Στην επίμαχη λεζάντα της Παρασκευής ο Στ. Κασιμάτης σχολίαζε την εξωτερική εμφάνιση του Γ. Κατρούγκαλου κατά την τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή. «Ω οι μπούκλες! Που πήγαν οι ασημένιοι βόστρυχοι; Αυτοί που κάποτε σκίαζαν το πλατύ μέτωπο του Κατρούγκαλου,» σημείωνε μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, αγνοώντας ότι ο πρώην υπουργός είχε προσφάτως σοβαρή περιπέτεια υγείας.

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: