Ο Νετανιάχου είπε το “ναι” στον Τραμπ; Η Αμερική ενισχύει τα Εμιράτα με F-35 και όπλα ηλεκτρονικού πολέμου

FILE PHOTO: Αμερικανικά και ισραηλινά F-35 σε άσκηση πάνω από περιοχές του νοτίου Ισραήλ. Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να συμφώνησε για ένα σχέδιο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να πουλήσει προηγμένα οπλικά συστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αρχικά ο κ. Νετανιάχου είχε αντιταχθεί δημόσια στη συμφωνία για πώληση όπλων στα Εμιράτα και ιδιαίτερα των μαχητικών F-35.

Τα Εμιράτα συμμετέχουν πλέον στην “αντιτουρκική συμμαχία” που σχηματίζεται το τελευταίο διάστημα, και η οποία συμπεριλαμβάνει χώρες από το Άμπου Ντάμπι μέχρι και το Παρίσι. Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται σε αυτό το τόξο, καθώς έχουν στενές σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ και τα Εμιράτα.

Οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα ισχυριζόμενοι ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει τα F-35 που είχε αγοράσει η ίδια και δεν μπόρεσε να παραλάβει λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που αποκαλύπτει τη συμφωνία, ο κ. Νετανιάχου επέλεξε να μην προσπαθήσει να εμποδίσει τη συμφωνία καθώς συμμετείχε σε μια ευρύτερη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει ένα διέξοδο στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και των Εμιράτων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα με φανφάρες τον περασμένο μήνα, αλλά δεν ανέφερε τις συζητήσεις για τα όπλα που προχωρούσαν σε παράλληλη πορεία.

Όμως, όταν τα νέα σχετικά με την πώληση όπλων δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε επανειλημμένα ότι είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση Τραμπ ότι το Ισραήλ δεν θα αντιταχθεί στη συμφωνία για πώληση όπλων στα Εμιράτα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Νετανιάχου ήταν λανθασμένες.

Στη συνέχεια σταμάτησε δημοσίως να διαμαρτύρεται για την προτεινόμενη πώληση όπλων μετά από τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε στην εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Λευκός Οίκος επιτάχυνε τις πιέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες για να πουλήσει ένα πακέτο όπλων αιχμής στα Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35 και των αεροσκαφών Reaper (drones).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης αεροσκάφη EA-18G Growler – πρόκειται για ηλεκτρονικά πολεμικά αεροσκάφη που ανοίγουν το δρόμο για μυστικές επιθέσεις με μπλοκάρισμα των εχθρικών γραμμών άμυνας. Αυτό το στοιχείο του πακέτου δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Ο Ρον Ντέρμερ, πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν είναι αλήθεια» ότι ο κ. Νετανιάχου έδωσε έγκριση σε Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συμφωνία πώλησης όπλων που αφορούσαν F-35. Πρόσθεσε ότι ήταν πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Τραμπ «δεσμεύεται πλήρως να διατηρήσει» το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή.

Αναμένεται πάντως φοβερή αντίδραση στο Κογκρέσο το οποίο πρέπει να εγκρίνει την πώληση του αμερικανικού πολεμικού υλικού στα Εμιράτα.

Ο Τραμπ θέλει να πουλήσει F-35 στους εχθρούς της Τουρκίας: Μαζί Ισραήλ, Εμιράτα και άλλες χώρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: