Ο λύκος δεν γίνεται αρνί: Η απόσυρση του Oruc Reis και ο εκνευρισμός στο «Σαράι»

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) συνέρχεται σήμερα στην Τουρκία, υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Άρθρο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ για την HJ

Tο τουρκικό ερευνητικό ORUC REIS να επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας διαψεύδοντας φαινομενικά εκείνους που υποστήριζαν ότι οι Τούρκοι θα προχωρούσαν σε μία ακόμη χρονική επέκταση της παράνομης και προκλητικής NAVTEX.

Παρ’ όλα αυτά οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Χώρας μας μπορεί στο επιχειρησιακό επίπεδο να υποχωρούν, συνεχίζονται όμως αμείωτες σε πολιτικό επίπεδο.

Η μη προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Kas, την ίδια ώρα μάλιστα που στο Καστελόριζο βρισκόταν η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Μετά τις δηλώσεις «καφενείου», οι οποίες επ’ ουδενί δεν ταιριάζουν σε πολιτικό άνδρα που εκπροσωπεί μια πολιτισμένη χώρα ότι η «Ελλάδα πρέπει να σωπάσει για να μη γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων» ήρθε στο προσκήνιο και η μεταγενέστερη συνέντευξη του ίδιου στο πρακτορείο Anadolu, πάνω σε ένα γκρεμό με φόντο το Καστελόριζο.

  • Ο εκνευρισμός του στο αμφιβόλου αισθητικής και σοβαρότητας βίντεο που δημοσίευσε ήταν προφανής παρουσιάζοντας πάλι τους «γνωστούς» χάρτες που έδειχναν τις αποστάσεις της Τουρκίας από το Καστελόριζο και από την κυρίως Ελλάδα και καλούσε μετ’ επιτάσεως την αποστρατικοποίηση αυτού και άλλων 17 ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μια Ελλάδα που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και δυναμιτίζει το διάλογο.

Τώρα το ποιος αυξάνει την ένταση στην περιοχή είναι πλέον γνωστό, και ευτυχώς τελευταία, όχι μόνο στους Έλληνες. Τα επιχειρήματα άλλωστε του Ακάρ περί γεωγραφίας στερούνται λογικής και σοβαρότητας καθώς όποιος κοιτάξει τον παγκόσμιο χάρτη (ίσως να πρέπει να το πει κάποιος και στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να το κάνει) ανακαλύπτει πολλά παραδείγματα στα οποία η γεωγραφία είναι άσχετη της κυριότητας και των δικαιωμάτων που απολαμβάνει μια νησιωτική μάζα.

  • Οι Αντίλλες που απέχουν πάνω από 4.500 ναυτικά μίλια από την Ολλανδία, τα αγγλικά νησιά Γκέρνσεϋ και Τζέρσεϋ τα οποία απέχουν 15 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές και 85 από τη Μεγάλη Βρετανία, τα νησιά Φώκλαντς τα οποία απέχουν 8.000 ναυτικά μίλια από τη γηραιά Αλβιώνα, η νέα Καληδονία η οποία απέχει πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια από τη Γαλλία διαθέτουν σχεδόν όλα ναυτικές βάσεις και στρατιωτικά τμήματα αποτελώντας απτά παραδείγματα που «ρίχνουν» τη στρεβλή επιχειρηματολογία των Τούρκων αξιωματούχων στα βράχια.

Η ανασφάλεια μάλιστα του Τούρκου Υπουργού Άμυνας έφθασε σε τέτοιο επίπεδο ώστε να επικρίνει την απόφαση της Ελληνίδας προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφτεί το Καστελόριζο για τον εορτασμό των 77 χρόνων από την απελευθέρωσή του, δηλώνοντας ανερυθρίαστα «λες και δεν υπήρχε άλλο νησί για τον εορτασμό»!

Ανασφάλεια υποδηλώνουν όμως και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι “καθώς τα βήματα της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας ακούγονται πιο δυνατά οι αποικιοκρατικές δυνάμεις ανησυχούν”. Ο κλοιός γύρω από την Τουρκία σφίγγει τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με τα μηνύματα από την τουρκική οικονομία κάθε άλλο παρά ευοίωνα να είναι.

Η πρόσφατη νέα υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό της γείτονος φέρνοντας την ενώπιον των πραγματικών της προβλημάτων, της λαϊκής δυσαρέσκειας και γκρεμίζοντας τον αναθεωρητικό της σχεδιασμό σαν ένα πύργο από τραπουλόχαρτα.

  • Αυτή η δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνει η Τουρκία και η οποία εξώθησε το ORUC REIS σε δήθεν προγραμματισμένη «συντήρηση» δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να εφησυχάζει τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαιτέρως τους έχοντες ανθηρές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίοι πλέον έχοντας σαν επιχείρημα την απόσυρση του ORUC REIS ως ένδειξη καλής θέσης από πλευράς των Τούρκων, ενδεχομένως να επιχειρήσουν να αμβλύνουν ή και να ακυρώσουν τις όποιες προγραμματισμένες κυρώσεις.

Είναι βέβαιο ότι οι διαφαινόμενες οικονομικές κυρώσεις θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία πλήττοντας το γόητρο τόσο της γειτονικής μας χώρας όσο και του προέδρου της, εξέλιξη την οποία θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία οι Τούρκοι.

  • Ο «λύκος» άλλωστε δεν έγινε «αρνάκι» επειδή πείστηκε ότι η ένταση και οι προκλήσεις στην περιοχή δεν φέρνουν αποτέλεσμα αλλά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, όντας απομονωμένος σε διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Είναι όμως το ίδιο εύκολο να ξαναγίνει λύκος αν του δοθεί η ευκαιρία και χαλαρώσει ο κλοιός γύρω του.

Η επιφύλαξη επιβολής οικονομικών κυρώσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και ως απειλή σε μελλοντικές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων οι οποίες θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή, μπορούν να αποτελέσουν τη δαμόκλειο σπάθη η οποία κρεμάμενη πάνω από το κεφάλι τους, θα τους εξωθήσει να εγκαταλείψουν το ρόλο του νταή και του ταραξία και να συμμετάσχουν σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Χώρα μας, προάγοντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το «καζάν-καζάν» της Τουρκίας είναι 100-0 δικά της: Αυτό δεν μας δίνει άλλη επιλογή

Aλαζονεία και υποκρισία από την Άγκυρα: Ετοιμάζουν και τρίτη ανανέωση της παράνομης navtex;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: