Ο Κόεν συνδέει τη στήριξη του Τζέρι Φάλγουελ στον Τραμπ με τις προκριματικές εκλογές του 2016

File Photo: O πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν. EPA, JUSTIN LANE




Στο πολυδιαφημισμένο βιβλίο του ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν συνδέει για πρώτη φορά τη στήριξη που προσέφερε ο Ευαγγελικός ηγέτης Τζέρι Φάλγουελ Τζούνιορ στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 με τον ρόλο που έπαιξε τότε ο ίδιος, φροντίζοντας να μην δημοσιοποιηθούν οι «πικάντικες» προσωπικές φωτογραφίες του ζεύγους Φάλγουελ.

Πέρσι, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι Φάλγουελ είχαν αναθέσει στον Κόεν να φροντίσει ώστε να μην δουν το φως τις δημοσιότητας αυτές οι «προσωπικές φωτογραφίες». «Μάλιστα, έχω μία από τις φωτογραφίες. Είναι φρικτή», είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο οποίος ηχογραφήθηκε κρυφά από τον κωμικό ηθοποιό Τομ Άρνολντ.

Ο Κόεν έχει δηλώσει επίσης ότι βοήθησε να πειστεί ο Φάλγουελ να εκφράσει τη στήριξή του στον Τραμπ λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Άιοβα, τον Φεβρουάριο του 2016. Ο Τζέρι Φάλγουελ Τζούνιορ όχι μόνο διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ διέπεται από χριστιανικές αξίες αλλά έκανε και προεκλογική εκστρατεία μαζί του. Η στήριξή του στο πρόσωπο του Τραμπ –ενός διαζευγμένου, δύο φορές υποψηφίου ο οποίος είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και ακούστηκε να λέει ότι αρπάζει τις γυναίκες από τα γεννητικά όργανα– αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προεκλογικής περιόδου του 2016.

Στο βιβλίο “Disloyal: The Memoir”, ο Κόεν δεν δηλώνει κατηγορηματικά ότι η στήριξη του Φάλγουελ Τζούνιορ στον Τραμπ ήταν η χάρη που ζήτησε ο ίδιος για την βοήθεια που του προσέφερε. Η αφήγησή του όμως συνδέει για πρώτη φορά τα δύο γεγονότα.

Νωρίτερα φέτος, ο Κόεν δήλωσε στο CNN ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των φωτογραφιών και του προσωπικού αιτήματός μου στους Φάλγουελ να βοηθήσουν στην εκστρατεία του Τραμπ». Δεν είναι σαφές πώς συνδέεται αυτή η εκδοχή με όσα γράφει στο βιβλίο.

Ούτε ο Τζέρι ούτε η Μπέκι Φάλγουελ ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τα όσα υποστηρίζει ο Κόεν. «Ο Μάικλ Κόεν είναι ένας ατιμωμένος εγκληματίας και δικηγόρος που έχασε την άδειά του, ο οποίος είπε ψέματα στο Κογκρέσο. Έχει απολέσει όλη την αξιοπιστία του και δεν αποτελεί έκπληξη ότι προσπαθεί να βγάλει κέρδος με ψευδολογίες», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

Ο Κόεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών για παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικής εκστρατείας και άλλα αδικήματα οικονομικής φύσης. Εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τον περασμένο μήνα ο Φάλγουελ παραιτήθηκε από πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λίμπερτι, αφού ένας συνεργάτης του, ο Τζιανκάρλο Γκράντα, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι διατηρούσε για χρόνια ερωτική σχέση με το ζεύγος. Ο Τζέρι Φάλγουελ υποστηρίζει ότι δεν αποτελούσε μέρος του ερωτικού τριγώνου και ότι μόνο η σύζυγός του, η Μπέκι, είχε δεσμό με τον Γκράντα.

Η αποχώρηση του Φάλγουελ από το Λίμπερτι σηματοδότησε τη δραματική πτώση ενός από τους ισχυρότερους ηγέτες του Ευαγγελικού κινήματος στις ΗΠΑ. Θεωρείτο ευρέως ότι ο Φάλγουελ βοήθησε να πειστούν πολλοί συντηρητικοί δεξιοί, που ανησυχούσαν για το παρελθόν του Τραμπ, να τον δεχτούν ως μετανοήσαντα αμαρτωλό.

Στο βιβλίο του ο Κόεν γράφει ότι έγινε στενός φίλος των Φάλγουελ το 2011, αφού εξασφάλισε εισιτήρια για να παρακολουθήσει μια από τις κόρες τους μια συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ. Αποκαλεί μάλιστα τους Φάλγουελ «αγαπητούς φίλους, σαν οικογένεια για μένα». Ξεκαθαρίζει όμως ότι θεωρούσε τη βοήθεια που τους προσέφερε στο θέμα των φωτογραφιών ως «πράξη συναλλαγής» τεράστιας σημασίας. «Όπως και η χάρη για τον Μπίμπερ λίγα χρόνια νωρίτερα, και αυτή θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις εκλογές του 2016, τους Ευαγγελικούς, το Ανώτατο Δικαστήριο και τις τύχες του έθνους», υποστηρίζει.

«Αν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λίμπερτι, για να μην μιλήσουμε και για τους Ευαγγελικούς σε όλη τη χώρα, είχαν δει μισόγυμνη την Μπέκι Φάλγουελ, αυτό θα ήταν η απόλυτη καταστροφή», γράφει.

Αφού κατάφερε να μην δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες, ο Κόεν λέει ότι τηλεφώνησε στην Μπέκι και την καθησύχασε ότι δεν θα κυκλοφορούσαν οι φωτογραφίες, όμως άκουγε τον φόβο και τη λύπη στη φωνή της. «Την διαβεβαίωσα ότι δεν θα την απογοητεύσω και δεν την απογοήτευσα».

«Και αυτό ήταν: η δεύτερη οφειλή των Φάλγουελ. Γρήγορα επρόκειτο να επικαλεστώ αυτή τη χάρη, όχι για μένα αλλά για το Αφεντικό, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία του προς την προεδρία».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες Reuters με ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

“Έσχατη λύση” ο πόλεμος, απαντά ο στρατηγός ΜακΚόνβιλ στην απίστευτη κατηγορία του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: