O Γολγοθάς της Θεσσαλίας: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φαρμακοποιό, κλειστά τα σχολεία στο Μουζάκι, μετρούν τις πληγές στα Φάρσαλα

File photo: Aπό τις πλημμύρες που προκάλεσε στην Καρδίτσα ο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ιανός” τον Σεπτέμβριο του 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




Τρεις νεκρούς, μία αγνοούμενη και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και στην αγροτική παραγωγή, έχει αφήσει πίσω του ο «Ιανός» από το πέρασμά του στη Θεσσαλία με τις τοπικές κοινωνίες να μην έχουν ακόμα συνέλθει από αυτό το πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, μιας 43χρονης οδηγού, η οποία αγνοείται στην περιοχή του Μουζακίου, αν και το αυτοκίνητό της βρέθηκε χθες.

Τρίτο θύμα στην Καρδίτσα από το χτύπημα του “Ιανού”: Εντοπίστηκε νεκρός ο κτηνοτρόφος, αγνοείται η φαρμακοποιός

 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βοσκοί που βρίσκονται σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μακρυχώρι, παραμένουν στον χώρο και δεν επιθυμούν να τους μεταφέρουν σε άλλο σημείο. Σήμερα θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές. Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Κλειστά αύριο και μεθαύριο όλα τα σχολεία του δήμου Μουζακίου

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών.

Σε φάση αποκατάστασης των άμεσων αναγκών η περιοχή των Φαρσάλων

Σε φάση αποκατάστασης των άμεσων αναγκών για την πρόσβαση σε οικίες, δρόμους και στις βασικές εγκαταστάσεις σε υποδομές όπως είναι η ηλεκτροδότηση προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς στην περιοχή των Φαρσάλων, η οποία μετράει μεγάλες καταστροφές αλλά και μια νεκρή γυναίκα από την κακοκαιρία.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι ο δήμος επιχειρεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία και να τακτοποιηθούν θέματα της καθημερινότητας. Όπως είπε όλα τα συνεργεία του δήμου επιχειρούν για να διαμορφώσουν συνθήκες αποκατάστασης, απομακρύνοντας λάσπες, αλλά και ανοίγοντας διόδους για να απομακρυνθούν τα νερά σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος είπε ότι δόθηκαν από χθες 250 μερίδες φαγητό σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα ο κ. Εσκίογλου σημείωσε ότι ο δήμος διέθεσε πάνω από 1500 μπουκάλια νερό στους κατοίκους των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ τόνισε πως αξιοποιήθηκε και το τοπικό ξενοδοχείο της περιοχής για ανθρώπους που χρειάστηκε να διαμείνουν.
Αναφορικά με το μέγεθος των καταστροφών, ο δήμαρχος Φαρσάλων σημείωσε ότι ζημιές έχει υποστεί ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής, για να επισημάνει πως η καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει από αύριο Δευτέρα.

«Σήμερα είμαστε στη φάση της αποκατάστασης των άμεσων αναγκών. Η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα. Τώρα μας ενδιαφέρει να μπορέσουν οι άνθρωποι να λειτουργήσουν και να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι καταστροφές πάντως είναι μεγάλες. Έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα χωριά και στις ορεινές περιοχές υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω των ανταποκριτών του Α. Ζώη και Ηλία Σκυλλάκου και άλλες πηγές
Τρίκαλα, Λάρισα, Ελλάδα

Περιμένουμε να μας ξεθάψουν….Θαμμένη στις πέτρες και τη λάσπη η πανέμορφη Άσσος της Κεφαλονιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: