Ο Ερντογάν στρέφεται προς την Αμμόχωστο και απειλεί: Η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία

File Photo: Η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ(*)

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενέργειες οι οποίες προκαλούν προβληματισμό αλλά και έντονη ανησυχία περισσότερο στον Ελληνισμό, που προσδοκά αλλά και προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές κινήσεις αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης προκλητικότητας.

Είναι έτοιμη η Ένωση να πάρει και ήδη λαμβάνει μέτρα, για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά, η οποία είναι πηγή ανησυχίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ήδη, δόθηκε προθεσμία ενός μηνός από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Υπάρχει, για πρώτη φορά, πολιτική συναίνεση και νομίζω ότι έχει φθάσει η ώρα για κάτι τέτοιο.

  • Ο Ερντογάν νιώθει απομονωμένος και προκειμένου να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά και να ικανοποιήσει τους φανατικούς υποστηρικτές του, είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει μαξιμαλιστικές και ιμπεριαλιστικές προσεγγίσεις.
  • Πολύ φοβάμαι, ότι εδώ που έχει φτάσει και ξέρει ότι τα έχει θαλασσώσει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει πίσω. Είναι σαν να βρίσκεται σε έναν βάλτο και όσο περισσότερο κινείται, τόσο περισσότερο βουλιάζει.

Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν τόσο οι μονομερείς κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και οι υποδείξεις του προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία για τον χειρισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου η οποία, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια.

Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του κατοχικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση για όλους. Εξαίρεση έγινε για ορισμένους στρατιωτικούς, στους οποίους επιτράπηκε να εγκατασταθούν σε κάποια σημεία στις παρυφές της περιοχής.

Ενώ λοιπόν η επιστροφή της στους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σήμερα βλέπουμε αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας γύρω και από αυτό το ζήτημα.

Η προσπάθεια ενημέρωσης των Ευρωπαίων συναδέλφων, για τις τουρκικές προθέσεις, είναι συνεχής και συντονισμένη. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Λευτέρη Χριστοφόρου, αλλά και με τους άλλους Κύπριους ευρωβουλευτές, ο καθένας μέσα από τη δική του πολιτική ομάδα, προχωρήσαμε σε εκστρατεία διαφώτισης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Θέσαμε το θέμα στην ορθή του διάσταση και ζητήσαμε την στήριξη τους έναντι των μεθοδεύσεων της Άγκυρας.

  • Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως νταής, πειρατής, επιδιώκοντας ρόλο ηγεμόνα στην περιοχή και αυτό σίγουρα θα το πληρώσει. Όταν μιλούσα πριν από περίπου δύο μήνες για συλλογική, ενιαία αντίδραση εκ μέρους της Ένωσης, σημειώνοντας την ανάγκη ακόμη και στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες είναι Ευρωπαϊκές, κάποιοι λοιδορούσαν και υποδείκνυαν ότι αυτό είναι αδύνατο επειδή δεν υφίσταται ευρωπαϊκός στρατός.

Βλέπουμε όμως να τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας. Μια συμφωνία η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις».

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που παρουσιάστηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει από τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες, μέχρι και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, σε κλάδους δηλαδή τους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από την ΕΕ ζήτημα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία.

Συνεπώς, δεν είναι λαϊκισμός και ούτε ευχολόγια η ενιαία εξωτερική πολιτική απέναντι σε επικίνδυνους ηγέτες, όπως τον Ερντογάν. Η Ένωση είναι εδώ, έχει συγκεκριμένη πολιτική, είναι ενιαία και είμαστε μέλος αυτής και των εξελίξεων των επόμενων εβδομάδων.

(*) Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ώρα για πράξεις, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια, δηλώνει ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: