Ο δρόμος για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ: Η Αμερική πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. EPA, DEBBIE HILL / POOL




Σε άρθρο γνώμης της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού The National Interest (των Thomas Trask and Jonathan Ruhe), διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδιώξουν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Και αυτό, επειδή υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι παλαιότερα ήταν φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους αλλά πλέον συγκλίνουν ξεκάθαρα οδηγώντας σε δραστική αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή, με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις να δημιουργούνται για τις ΗΠΑ.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η μεταμόρφωση που υπέστη η Τουρκία υπό την ηγεσία του Erdogan από ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος που αποτελούσε το φύλακα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε ένα κράτος περισσότερο ισλαμιστικό, εθνικιστικό και αυταρχικό με τάσεις παρεμβατισμού στις εξελίξεις της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανακάλυψη υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων από χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, τα οποία συνδυαστικά είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί παγκοσμίως εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Αναφορά γίνεται στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη καθώς και στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία συνιστά ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των υπόλοιπων κρατών της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι, αντίθετα με τα υπόλοιπα κράτη τα οποία εφαρμόζουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δεν αποδέχεται ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και κατά συνέπεια η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσον αφορά τις έρευνες για εύρεση νέων ενεργειακών αποθεμάτων και μεταφορά τους με τη συνεργασία και του Ισραήλ μέσω αγωγού στην Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αναθέρμανση των εντάσεων ανάμεσα σε Τουρκία αφενός και σε Ελλάδα και Γαλλία αφετέρου καθώς και στη στήριξη που παρέχει η Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ωστόσο, αμφισβητείται η ικανότητα της Ε.Ε. να αναπτύξει δράσεις που θα οδηγήσουν σε αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή.

Το ρόλο αυτό μπορούν και πρέπει να τον αναλάβουν οι ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει σε διπλωματικό επίπεδο με τον ορισμό διπλωματικού απεσταλμένου ο οποίος  θα εργαστεί στο πλαίσιο του Eastern Mediterranean Gas Forum ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο στα αυξανόμενα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία θα μπορούσε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τέλος, ως συμπλήρωμα των διπλωματικών δράσεων, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τους αμυντικούς δεσμούς με την Αθήνα. Η πρόσφατη απόφαση της Washington για άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Κύπρο είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. 

ΠΗΓΗ: The Road to a War Within NATO

Τι σχεδιάζει το Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τη βάση του Incirlik, λέει ο Rubin

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: