Ντάτσιτς στο αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας για αυτοκέφαλη Εκκλησία: Ο Βαρθολομαίος να επιδείξει συνέπεια

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος λειτουργεί σε ιερό ναό, στην Πόλη. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο




Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία ζητάει να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της μη κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί.

Ο Ντάτσιτς επισήμανε ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

  • «Εμείς επιθυμούμαι να λυθεί το ζήτημα αλλά οι κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει ασφαλώς να γίνονται σεβαστοί. Αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επιδείξει συνέπεια και να τηρήσει την ίδια στάση, όπως έπραξε προ καιρού όταν δήλωσε αντίθετος στην δημιουργία αποκαλούμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου» τόνισε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Το σερβικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει την Αρχιεπισκοπή Οχρίδας ως την κανονική Εκκλησία στην Βόρεια Μακεδονία η οποία βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του. Το 2002 το Πατριαρχείο της Σερβίας στον διάλογο με τους σχισματικούς της Βόρειας Μακεδονίας πρόσφερε ευρεία αυτονομία όχι όμως και αυτοκέφαλο ενώ η ονομασία θα παρέμενε Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας. Η πρόταση αυτή παραμένει ακόμη ανοιχτή και αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας(SPC).

Με πληροφορίες από ΕΡΤ
Βελιγράδι, Ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το μήνυμα του Βαρθολομαίου προς τους πληγέντες από τη φονική κακοκαιρία στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: