Νέα στήριξη της Αυστραλίας σε Ελλάδα και Κύπρο: Επιστολή Μόρισον σε ομογενείς

File Photo: Ο τέως πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. EPA, MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, με επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση της χώρας σε απάντηση αντίστοιχης ενημερωτικής επιστολής του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη, λαμβάνει ξεκάθαρη θέση, τόσο για την ισχύ του Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει αυτό το δρόμο για την εξομάλυνση της κατάστασης και την αποφυγή κλιμάκωσης.

Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «η Αυστραλία το υπενθυμίζει τακτικά στους Τούρκους συνομιλητές της».

Ταυτόχρονα η Αυστραλία υπενθυμίζει πως στην Κύπρο, αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως μόνη νόμιμη Αρχή, και όχι τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου».

  • Η επιστολή αποτελεί στήριξη στις Ελληνικές και Κυπριακές προσπάθειες για επίλυση των διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση γνωρίζει για την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για τις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της Διεθνούς Κοινότητας για πιθανή κλιμάκωση και υποστηρίζουμε την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης μέσα από διαπραγματεύσεις και διάλογο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμέων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αυστραλία τακτικά υπενθυμίζει στους Τούρκους συνομιλητές της τη σημασία που αποδίδει στην εφαρμογή του Δικαίου.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρίζει την κυβέρνησή της ως τη μόνη νόμιμη Αρχή στη Νήσο.

Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η Αυστραλία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα θερμούς και ισχυρούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μέσω των απευθείας σχέσεων των ανθρώπων μας κατά τη διάρκεια των κοινών πολέμων και με τη συνδρομή των Ελλήνων μεταναστών εδώ οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης Αυστραλιανής κοινωνίας σε τόσο πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, του αθλητισμού, στις Τέχνες κ.α.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσίαση των θέσεων της Κοινότητας προς την κυβέρνηση μας».

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού
Ντάγκλας Μακλνες
Αναπληρωτής Γραμματέας
Ευρωπαικής Πολιτικής και Στρατηγικής

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε το HELLAS στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Σύνοδο Κορυφής: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: