Νέα εξέλιξη: Τα Rafale που φτάνουν στην Ελλάδα μεταφέρουν προσωρινά και τις φρεγάτες Freem;

File Photo: Γαλλικά μαχητικά ετοιμάζονται για απογείωση από την αεροπορική βάση Saint-Dizier. Φωτογραφία EPA, ECPAD




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί τα Rafale να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς, αλλά το Παρίσι φαίνεται ότι έχει ρίξει το «τυράκι» και για το μέλλον που αφορά τον ελληνικό Στόλο, σε μια προσπάθεια ώστε να ζεσταθεί ξανά το μενού των φρεγατών τύπου Belh@ra.

Κύκλοι του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του γαλλικού ειδικού Τύπου που θέλουν την Αθήνα και το Παρίσι να επαναφέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών ένα θέμα που είχε προκαλέσει σάλο το 2018 και είναι οι φρεγάτες τύπου Freem του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

  • Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, το Παρίσι έχει προτείνει δυο φρεγάτες Freem ως ενδιάμεση λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρις ότου παραλάβει τις δικές του κύριες μονάδες επιφανείας, αρκεί βέβαια να είναι οι Γαλλικές Belh@ra, δηλαδή οι νέες Freem που σχεδιάστηκαν μετά τις παρατηρήσεις που έκαναν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα ίδια μέσα αναφέρουν ότι οι φρεγάτες θα είναι με δανεισμό κάτι που το 2018 δεν μπορούσε να γίνει μετά από την έντονη δυσφορία που είχε εκφραστεί από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θεωρούσε ότι με κάτι τέτοιο η δύναμή του δε θα επαρκούσε.

Ωστόσο τώρα που η Group Naval έχει ήδη κατασκευάσει από το τότε ακόμη δυο Freem, αυτές προτείνονται να βαφτούν έστω και προσωρινά με τη Γαλανόλευκη.

Κατά συνέπεια, η τρίτη τηλεφωνική επαφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλορανς Παρλί, μόλις 48 ώρες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική, μπορεί να είχε επικεντρωθεί στα μαχητικά Rafale και τον τελικό αριθμό που μπορούν άμεσα να αποδεσμευτούν από τη Γαλλία, αλλά φαίνεται ότι περιείχε και μια δόση «αλμύρας» ελέω των εξελίξεων με τις Freem.

Το θέμα των Belh@ra σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί σε νέα βάση, με το Παρίσι να προωθεί λύσεις οι οποίες θα κατευθύνουν την Αθήνα προς τα Γαλλικά στρατηγικά όπλα.

  • Πιθανό οι συζητήσεις για τις Γαλλικές φρεγάτες να συνεχιστούν για αρκετό διάστημα ακόμα, αλλά μετά από αυτή την εξέλιξη που φέρνουν στη δημοσιότητα τα Γαλλικά μέσα και παραδέχονται στο Ελληνικό υπουργείο, οι Γάλλοι επανέρχονται για να δελεάσουν ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως το μεσημέρι της Τετάρτης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρόκειται να ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, για τις εξελίξεις αυτές μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την άμεση επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Το Καστελόριζο δεν αμφισβητείται, είναι το μήνυμα των Ε.Δ.: Έτοιμες να αποτρέψουν παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: