Να είμαστε έτοιμοι για όλα, η Τουρκία έχει μουλαρώσει με τις κυρώσεις, εκτιμά ο διεθνολόγος Φίλης

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης. Φωτογραφία via OPEN TV




Την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο, σχολίασε ο διεθνολόγος  Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε: «Είτε η Τουρκία έχει περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα, που είμαστε, είτε η Τουρκία κατά την πάγια τακτική του ανατολίτικου παζαριού φέρνει κι αυτό το ζήτημα στη δημοσιότητα ως μοχλό πίεσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Στόχος, να παίξει ένα χαρτί ακόμα, είτε αποσύροντάς το για να ικανοποιήσει μέρος των τακτικών επιδιώξεων της, είτε για να το χρησιμοποιήσει και να φτάσει στο πιο ακραίο σημείο» σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία έχει μουλαρώσει με τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, και απειλεί ότι θα φέρει ακόμα χειρότερα για την Ελλάδα.

«Υπάρχει κινητικότητα, κι από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, οι Γερμανοί θέλουν να αποφύγουν επιβολή κυρώσεων είτε επειδή έχουν 40 δισεκ. συναλλαγές με Τουρκία, είτε επειδή οι κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας είτε επειδή φοβούνται το προσφυγομεταναστευτικό» ανέφερε.

«Είμαστε σε απολύτως κρίσιμη καμπή. Το πιο ήπιο σενάριο είναι το πιθανότερο για μένα, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει οργανωμένο σχέδιο για ευρωτουρκικό διάλογο με κίνητρα και συνέπειες προ της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Με αυτή τη διαδικασία εκτιμώ ότι θα δεσμεύσουμε και τους Ευρωπαίους και την Τουρκία» τόνισε ο διεθνολόγος.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληφορορίες από Σκάι

Ηγέτης τύπου Σαντάμ Χουσείν ο Ερντογάν, σχολιάζει ο Συρίγος: Τί λέει για το δημοσίευμα της Welt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: