Μόνη παλεύει η Κύπρος ενώ η Μέρκελ έκλεισε το μάτι στον Ερντογάν: Ο Σουλτάνος αναμένει το καλάθι με τα δώρα!

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. ΕPA, ANDREAS GORA, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στρώθηκε ο δρόμος για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και παρασκηνιακά πραγματοποιούνται συνεννοήσεις από τους συμβούλους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Για να αρχίσουν αυτές οι επαφές κινητοποιήθηκαν πολλοί, κυρίως όμως, οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν και το πάνω χέρι στη διαχείριση του θέματος. Οι παρεμβάσεις πρωτίστως της καγκελαρίου Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., αλλά και των θεσμών της Ένωσης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση και κατάφεραν να φέρουν «κοντά» τις δυο χώρες.

Πώς ήλθαν «κοντά» οι δυο χώρες; Την ώρα που συζητούνταν κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας, βρέθηκε η Άγκυρα να ζητά ανταλλάγματα για να παρακαθίσει σε διάλογο. Και τι έκαναν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έσπευσαν να την καθησυχάσουν.

  •  Η Μέρκελ έκλεισε το μάτι στον Ερντογάν, ο οποίος αναμένει το καλάθι με τα δώρα και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έγινε, λοιπόν, το πρώτο βήμα, το διαδικαστικό, το ζητούμενο είναι τι θα συζητήσουν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Και βεβαίως τι θα εισπράξει η κατοχική Τουρκία.

Η Αθήνα, διά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε, ενημερώνοντας τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι «η συμφωνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να συνοδευτεί από συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους της Άγκυρας».

Το βέτο δεν ασκείται για την τιμή των όπλων αλλά για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναμένει, δηλαδή, έμπρακτα βήματα από την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πως η έναρξη των διερευνητικών επαφών θα γίνει μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και χωρίς η Άγκυρα να δώσει δείγματα γραφής.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, έσπευσε να αναφέρει πως «εμείς άλλωστε ήμασταν η πλευρά που ήθελε πάντα διαπραγματεύσεις, εκείνοι δεν πλησίαζαν, είδαν την αποφασιστικότητά μας».

Δηλαδή, είπε πως διά της ισχύος επέβαλε μια διαδικασία από την οποία θα επιδιώξει να διασφαλίσει τις επιδιώξεις της χώρας του. Πρόθεσή του είναι να θέσει στο τραπέζι τις επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας και να τις θέσει προς διαπραγμάτευση.

Και η Κύπρος;

Δίνει τη δική της μάχη και μόνη της. Δίνει τη δική της μάχη για να υπάρξουν αποφάσεις αποτρεπτικού χαρακτήρα προς την Άγκυρα. Και ενόσω η κατοχική δύναμη συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει πίσω. Και στο θέμα της Λευκορωσίας και σε ό,τι αφορά τα δώρα που ετοιμάζονται να δώσουν στην Άγκυρα.

Το καλάθι θα πρέπει να παραμείνει άδειο μέχρι να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Τελικά δεν υπάρχει πάτος; Η «κακομαθημένη» Κύπρος …χαλάει (δήθεν) το κλίμα στα ελληνοτουρκικά!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: