Με συνοφρυώματα καταγράφηκε στο Βερολίνο η ασυμβίβαστη υποστήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα

File Photo: Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (Α), ο Ταγίπ Ερντογάν (Κ), και η Καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, στις Βρυξέλλες. EPA, ARMANDO BABANI




Η Γαλλία θεωρούσε πάντα τον εαυτό της ως ρυθμιστική δύναμη στη Μεσόγειο, γράφει στην ιστοσελίδα Tagesschau η δημοσιογράφος Sabine Rau και προσθέτει: Η μάχη ισχύος με την Τουρκία έχει επιπτώσεις που εκτείνονται μέχρι το Βερολίνο.

Σημειώνει:

Η Γερμανία αναλαμβάνει τον κλασικό της ρόλο. Ο Εμάνουελ Μακρόν πήρε ασυμβίβαστα το μέρος της Ελλάδας στη διαμάχη σχετικά με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και αυτό καταγράφηκε με συνοφρυώματα στο Βερολίνο.

Το γεγονός ότι η Γαλλία παίρνει το μέρος της Ελλάδας ενδεχομένως συνδέεται με μεγάλα οικονομικά κίνητρα: Φέτος, μια συμφωνία δισεκατομμυρίων πρόκειται να συναφθεί με τη βαριά χρεωμένη Ελλάδα για την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Ξεκίνησε επίσης μια μακροχρόνια εταιρική σχέση εξοπλισμών στον ναυτικό τομέα.

Αφού σημειώθηκαν επανειλημμένες τριβές μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Μακρόν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έγιναν πάλι προσπάθειες τουλάχιστον από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για να επανεκκινήσει ο πολυαναφερόμενος γαλλο-γερμανικός κινητήρας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την υποβόσκουσα σύγκρουση στη Μεσόγειο.

“Καλός αστυνομικός – κακός αστυνομικός”: Αυτός είναι ο διαχωρισμός ρόλων μεταξύ της Merkel και του Macron λέει ένας γάλλος διπλωμάτης σε σχετική συζήτηση. Η Μεσόγειος είναι μια σκηνή πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών συγκρούσεων.

Ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας Bruno Tertrais γίνεται πιο ξεκάθαρος, αναφέροντας ότι «υπάρχουν εθνικές, πολιτικές – και προσωπικές διαφορές», εννοώντας την Merkel και τον Macron.

«Η Γαλλία είναι πάντα πιο γρήγορη από τη Γερμανία στο θέμα ανάληψης ηγετικού ρόλου σε κεντρικά στρατηγικά θέματα, ειδικά όταν πρόκειται για στρατιωτικά θέματα», λέει ο Tertrais.

Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία είναι πιο πρόθυμη από τη Γερμανία να χτυπήσει τη γροθιά της στο τραπέζι. Η δημόσια συγκράτηση του Βερολίνου έναντι του Erdogan και της επιθετικής του συμπεριφοράς στη Μεσόγειο θεωρήθηκε συχνά στη Γαλλία ως ήπια αντιμετώπιση – με πιθανή αιτιολογία τα τρία εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες στη Γερμανία.

Ο Tertrais δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση μεταξύ Erdogan και Macron θα επιλυθεί μετά την τηλεφωνική συνομιλία αυτή την εβδομάδα. Επειδή ο Erdogan γενικά ακολουθεί μια «επεκτατική στρατηγική» και μια στρατηγική «έντασης». Στο Παρίσι λέγεται: θα υπάρξει συνέχεια.

ΠΗΓΗ: Tagesschau,Kraftprobe im Mittelmeer

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκαλύπτει τη συμμαχία Ισλαμιστών και εθνικιστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: