Με μαθητές του “Ανατόλια” συνομίλησε ο Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ Μάικλ Κράτσιος

Ο αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ και τον αρμόδιο για την Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα συναντήθηκε στις 28/9/2020 με μαθητές του «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη. Photo via @amna_news




Το Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών «Anna Papageorgiou STEM Center» του Κολλεγίου “Ανατόλια” επισκέφτηκε ο διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ και τον αρμόδιο για την Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα.

Ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ταλέντο των μαθητών του σχολείου και το επίπεδο των εργασιών και τεχνολογιών που παρουσίασαν, ενώ συνομίλησε μαζί τους για τους στόχους τους, τα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμούν να σπουδάσουν και τις υποτροφίες που διεκδικούν.

Συγκεκριμένα παρακολούθησε στο Εργαστήριο Χημείας την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων, ένα πείραμα που βασίζεται στην ύλη της Χημείας της Α’ Λυκείου και παράλληλα εφαρμόζεται στην Εγκληματολογία. Στο εργαστήριο Φυσικής μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τις εργασίες και τα project που προετοιμάζουν για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς STEM: STEM STAR Greece, F1 in Schools και CanSat in Greece.

«Είδα πολλούς πραγματικά εντυπωσιακούς σπουδαστές, που εργάζονται σε φανταστικά προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με τον καιρό, με τις ικανότητες στην τεχνολογία, με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ήταν εντυπωσιακό να τους παρακολουθεί κανείς σε αυτές τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο κ. Κράτσιος μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα «την πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε με την Ελλάδα για την επιστήμη και την τεχνολογία εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια».

«Ένα στρατηγικό πλαίσιο για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στους δύο πολύ σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας», χαρακτήρισε ο κ. Δήμας τη διμερή συμφωνία που υπογράφτηκε νωρίτερα το πρωί, ενώ αναφερόμενος στην ξενάγηση στο κέντρο του “Ανατόλια” και τη συζήτηση που έγινε με τους μαθητές, επισήμανε πως «όταν βλέπεις μαθητές γυμνασίου και λυκείου να ασχολούνται με τη νέα τεχνολογία, να συνειδητοποιούν πολύ περισσότερο από εμάς τους ενήλικες ότι πρέπει να συνδέσουμε την επιστημονική γνώση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, πραγματικά σου δίνει ελπίδες για τη νέα και την επόμενη γενιά».

Το «Anna Papageorgiou STEM Center» ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές Σεπτεμβρίου και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου “Ανατόλια”, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM. Δημιουργήθηκε με τη συμβολή του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA , του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου “Ανατόλια”, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών. Οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν και για προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου “Ανατόλια”.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου “Ανατόλια”, Δρ. Πάνος Βλάχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον οργανισμό USAID/ASHA «για την πολύτιμη υποστήριξή του σε όλη την μακρόχρονη ιστορία μας» και τόνισε ότι η νέα εγκατάσταση «δεν είναι μονάχα ένα πρότυπο κτίριο που έγινε χάρη στη στήριξη από το Γραφείο Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και θα τρέξει προγράμματα για παιδιά από όλη την περιοχή και όλη την Ελλάδα σε θέματα τεχνολογίας και επιστημών», αλλά και «ένα κτίριο που έχει “περιβαλλοντική συνείδηση”, από τον τρόπο που χρησιμοποιεί την ενέργεια».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τη ΔΙΑΣΠΟΡΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

Έκκληση Έλληνα ομογενή για covid: Έφτασα στο τέρμα, είδα ανθρώπους να πεθαίνουν, φοράτε μάσκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: