Κτύπησε το πρώτο κουδούνι στα ελληνικά σχολεία Καΐρου και Αλεξάνδρειας

Παιδιά αγοράζουν σχολικά είδη στο Κάιρο. 21 Σεπτεμβρίου 2020. EPA, KHALED ELFIQI




Με τον καθιερωμένο αγιασμό, ξεκίνησε σήμερα η σχολική χρονιά στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Εκπροσωπώντας τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος μετέφερε τις ευχές του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, σε μία τελετή αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές λόγω κορονοϊού, και η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία εξαιρετικά λίγων εκπροσώπων, όπως ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης που ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που παραβρέθηκαν.

Από την πλευρά του, ο κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας που αποτελεί και τον διαχειριστικό φορέα του Τοσίτσαιου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου, ευχαρίστησε το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών για τη συνεχή αρωγή τους σε θέματα Παιδείας της Ομογένειας στην Αίγυπτο. Και τόνισε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική Κοινότητα για την προφύλαξη εκπαιδευτικών και μαθητών από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο Κάιρο, στα Ελληνικά Σχολεία του Αχιλλοπουλείου Δημοτικού Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και το Γυμνάσιο Λύκειο της Αμπετείου Σχολής του Ιδρύματος Αμπέτ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σινά, τον αγιασμό ετέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος, τονίζοντας ότι «μέσα σε ένα δύσκολο λόγω κορονοϊού περιβάλλον, καλείται όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς αλλά και οι φορείς που εμπλέκονται με τα σχολεία, να πράξουν ό,τι απαιτείται, πρώτον για να εξασφαλιστεί η υγεία για όλους και δεύτερον για να εκπληρώσει το σχολείο το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει κάθε παιδί να κατακτήσει το πεδίο της γνώσης και να αναπτύξει τα χαρίσματά του». Και ο Μέμφιδος Νικόδημος κατέληξε: «Μεταφέρω τις ευχές και την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου προς όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και το Ίδρυμα Αμπέτ και εύχομαι μία καλή, ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά».

Τις ευχές του προς τους μαθητές έδωσαν ο αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός και η αναπληρώτρια συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Σωτηρία Μπέτα.

Τέλος, από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που αποτελεί τον διαχειριστικό φορέα της Αχιλλοπουλείου Σχολής, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν επεσήμανε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του Covid-19, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Έκκληση Πεντάροφσκι προς Πατριάρχη Βαρθολομαίο για επίλυση εκκλησιαστικού Βόρειας Μακεδονίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: