Κύπρος: Ο κορωναϊός αύξησε για συνεχόμενους μήνες τις καταθέσεις αρκετών Κυπρίων

FILE PHOTO: Νομίσματα σε ευρώ @amna_news




Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι αβγάτισε για κάποιους μήνες τις καταθέσεις αρκετών Κυπρίων και οδήγησε σε αύξηση της αποταμίευσης.

Όπως γράφει η Θεανώ Θειοπούλου στον “Φιλελεύθερο”, η εργασιακή ανασφάλεια, η αναστολή δόσεων μέχρι τέλος του 2020, η συγκράτηση των πολιτών στις δαπάνες διασκέδασης (εστίαση, ψυχαγωγία) και το γεγονός ότι μέρος του πληθυσμού δεν έκανε διακοπές όπως άλλες χρονιές λόγω κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συνολικές καταθέσεις τον Αύγουστο 2020 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €366,5 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €105,6 εκατ. τον Ιούλιο 2020, παρουσιάζοντας μηδενικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής, σε σύγκριση με -0,9% τον Ιούλιο 2020. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Αύγουστο 2020 έφθασε στα €47,9 δισ. Οι καταθέσεις των Κυπρίων διαμορφώθηκαν στα €38,96 δισ. από €38,69 δισ. τον προηγούμενο μήνα και €38,58 δισ. τον Αύγουστο του 2019. Το τραπεζικό σύστημα έχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα που διέθετε ποτέ, με την πανδημική κρίση να ενισχύει σημαντικά τα αποθέματά του. Οι καταθέσεις τέλος Αυγούστου υπερτερούσαν των δανείων κατά €16,10 δισ. φθάνοντας στα ψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ως προς την ανάλυση των στοιχείων, διαφορετική συμπεριφορά είχαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο στην περίοδο της καραντίνας όσο και μετά την άρση του lockdown.

  • Tα νοικοκυριά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ενίσχυσαν τις καταθέσεις τους, με το σύνολο αθροιστικά να φθάνει τα €353 εκατ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπήρξαν εκροές από τα νοικοκυριά €50,2 εκατ. και 9,2 εκατ. αντίστοιχα. Σε ένα σημαντικό βαθμό η αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών για τους τρεις μήνες οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης, καθώς τμήματα της οικονομίας λειτουργούσαν με περιορισμούς, όπως με περιορισμούς επιτρεπόταν για κάποιους μήνες και η διακίνηση.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων για τέσσερις συνεχόμενους μήνες είχαν αθροιστική αύξηση €430 εκατ. Οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας και μιας γενικότερης ανασφάλειας, ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Οι αυξημένες καταθέσεις μπορεί να αποτελούν ένα στήριγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους έναντι και των τραπεζών μόλις τελειώσει το μορατόριουμ δόσεων τέλος του 2020. Άλλωστε, ένας παράγοντας που γεμίζει το σακούλι της αποταμίευσης είναι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η αναστολή των μηνιαίων δανειακών υποχρεώσεων. Οι πελάτες γνωρίζουν ότι ενδεχομένως κάποιοι μήνες του 2021 να είναι δύσκολοι οικονομικά. Με δεδομένη λοιπόν αυτή την παραδοχή, την οικονομική ανάσα που παίρνουν από την αναστολή πληρωμής δεν την σπαταλούν, την αποταμιεύουν για τις δύσκολες ημέρες, ανέφερε αρμόδια τραπεζική πηγή.

Σχετικά με τις καταθέσεις ανά γεωγραφική περιοχή προέλευσης, οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα ανήλθαν στα €2,59 δισ. από €2,57 δισ. τον προηγούμενο μήνα και €3,08 δισ. τον Αύγουστο του 2019. Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών διαμορφώθηκαν στα €6,36 δισ. από €6,32 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κορωναϊός στην Κύπρο: Οκτώ νέα κρούσματα σε μια μέρα, 1.671 συνολικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: