Κύπρος: Καμπανάκι κινδύνου για κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές υπηρεσίες

File Photo: Με επικεφαλής τη γερμανική αστυνομία του Ανόβερου, στην επιχείρηση συμμετείχαν ερευνητές από πολλές χώρες της ΕΕ, καθώς και ομόλογοί τους από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Σήμα κινδύνου για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα κρατικά συστήματα από κυβερνοεπιθέσεις, κτύπησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, λέγοντας πως οι κρατικές υπηρεσίες είναι στην ουσία απροστάτευτες λόγω ανυπαρξίας τμήματος που να παρακολουθεί το κρίσιμο αυτό θέμα.

  • «Το θέμα (της ασφάλειας) με ανησυχεί πάρα μα πάρα πολύ. Διότι όσο ανοιγόμαστε στον έξω κόσμο τα θέματα ασφάλειας γίνεται επιτακτικής σημασίας και σήμερα δεν υπάρχει τμήμα που να ασχολείται με το θέμα», ανέφερε ο κ. Κόκκινος μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόκκινος είπε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κινδύνου προσωπικών δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις.

«Κανένα κράτος και καμία εταιρεία δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλής. Αλλά από το απόλυτα ασφαλής στο να μην έχω σωστή αρχιτεκτονική και διαδικασίες ασφάλειας είναι άλλο πράγμα. Έχουμε δυστυχώς δεχθεί επιθέσεις από χάκερς και δεχόμαστε», είπε.

  • Ο κ. Κόκκινος είπε ακόμη ότι υπάρχουν και πληρωμένες επιθέσεις, υπάρχουν περιπτώσεις που ομάδες λένε ότι θα δω σε ποια χώρα θα μπω και αναλόγως τι θα υποκλέψω θα τις πωλήσω σε άλλη χώρα. Είπε μάλιστα ότι σε άλλες περιπτώσεις εταιρείες κλάπηκαν δεδομένα για την επιστροφή των οποίων ζητήθηκαν λίτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό έγινε σε ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο.

«Αυτό είναι ακανθώδες θέμα. Νοιώθω εκτεθειμένος ως Υφυπουργός από την στιγμή που το σπίτι μου δεν είναι κλειδωμένο. Σήμερα έχουμε παράθυρα ανοικτά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος δημιουργίας υπηρεσίας για προστασία των κρατικών συστημάτων, ο κ. Κόκκινος είπε πως το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά το κόστος του να μην υπάρχει τέτοια υπηρεσία είναι μεγαλύτερο.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκινος είπε πως μια τέτοια υπηρεσία θα χρειάζεται 25 με 30 άτομα, για να προσθέσει ωστόσο ότι η πρόσληψη τους θα χρειαστεί δύο με δυόμισι χρόνια, αφού θα πρέπει να δημιουργηθούν οι θέσεις με οργανογράμματα και ακολούθως να προκηρυχθούν.

Αυτή η διαδικασία χρειάζεται δύο με δυόμισι χρόνια, είπε.

Ο κ. Κόκκινος είπε πως υπάρχουν σκέψεις για αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν τέτοιοι οίκοι στην Κύπρο, στον οποίο να ανατεθεί του ελέγχου από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Τις ανησυχίες του Κυριάκου Κόκκινου συμμερίστηκαν και τα μέλη της επιτροπής λέγοντας πως η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον επιτακτικό θέμα.

  • «Βαθμολογώντας την Κύπρο στο θέμα της κυβερνοασφάλειας σήμερα είμαστε στο μηδέν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, μετά το πέρας της συνεδρίας.

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο κομμάτι και πρέπει το κράτος να λάβει σύντομα μέτρα διότι αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας, την άμυνα και την ασφάλεια,» είπε.

Από την πλευράς της, η Βουλευτής και των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως το θέμα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί μια αναγκαιότητα».

«Πρέπει να κινηθούμε με τα δεδομένα της εποχής, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα εξυπηρετώντας και βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε το θέμα της ασφάλειας ως ζωτικής σημασίας, προσθέτοντας ότι Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ψηφιακής απειλής.

Υπενθυμίζοντας τις αναφορές του κ. Κόκκινου ενώπιον της επιτροπής δεν μπορούμε να αφήνουμε το σπίτι μας με παράθυρα ή και πόρτες ανοιχτές όπως συμβαίνει σήμερα, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι γι’ αυτό και θα πρέπει τάχιστα να λυθεί αυτό το ζήτημα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακιστούν οι υπηρεσίες που ειδικά φυλάνε προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είχε κατηγορηθεί ότι είχε διαρροή ευρωπαϊκών διαβαθμισμένων εγγράφων και ότι το θέμα είχε πρωτοσυζητηθεί στην επιτροπή Θεσμών όπου είχε αποκαλυφθεί ότι η Κύπρος δέχεται σχεδόν καθημερινά κυβερνοεπιθέσεις.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει θέμα κυβερνοασφάλειας, ότι είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι και γίνονται καθημερινά κυβερνοεπιθέισες, που έχουν να κάνουν με την κλοπή και την εμπορία στοιχείων και είναι προφανές ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟΣ

Σταθερά υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου το Λονδίνο διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: