«Κάτω από το στρώμα»: Οι Τούρκοι κρύβουν τεράστιες ποσότητες χρυσού φοβούμενοι κατάρρευση της λίρας

File Photo: Κοσμηματοπωλείο και ανταλλακτήριο χρυσού στην Κωνσταντινούπολη. EPA/ERDEM SAHIN
Φοβούμενοι κατάρρευση της οικονομίας καθώς η λίρα υποχωρεί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, οι Τούρκοι πολίτες κρύβουν χρυσό «κάτω από το στρώμα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Την πρακτική αυτή αποθησαύρισης, η οποία είναι καταστρεπτική για οποιαδήποτε οικονομία, επιχειρεί να καταπολεμήσει το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει υπολογίσει ότι τα αποθέματα χρυσού σε φυσική μορφή που διακρατούν οι πολίτες στο σπίτι αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει σε επιλεγμένα κοσμηματοπωλεία το δικαίωμα να δέχονται χρυσό από πολίτες και να τον καταθέτουν στις κρατικές τράπεζες.

Ποιό είναι το δέλεαρ; Οτι οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν τον χρυσό στη φυσική του μορφή και όχι στην παραπαίουσα λίρα.

Προηγούμενες προσπάθειες να ενταχθεί ο χρυσός στο σύστημα είχαν αποτύχει. Περίπου 100 τόνοι χρυσού βρίσκονται αποθηκευμένοι σε θυρίδες την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με 5.000 τόνους που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Η τουρκική παραγωγή χρυσού (κόκκινες μπάρες) υπολείπεται σταθερά της ζήτησης (γαλάζιες μπάρες). Γράφημα από το Bloomberg.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως. Το χρησιμοποιούν παραδοσιακά ως προστασία έναντι του πληθωρισμού, αλλά και για δώρα σε ξεχωριστές περιστάσεις, όπως είναι οι γάμοι αλλά και οι τελετές περιτομής…

Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα επιτρέπουν στους πελάτες των τραπεζών να λαμβάνουν το ισοδύναμο του κατατεθειμένου όγκου χρυσού σε λίρες στην τρέχουσα τιμή του χρυσού, κάτι ελάχιστα ανταγωνιστικό με τα κοσμηματοπωλεία που διοργανώνουν ανοιχτές «Ημέρες Χρυσού» όπου ο κόσμος πηγαίνει χρυσά νομίσματα και κοσμήματα προκειμένου να αξιολογηθούν από τους ειδικούς.

Ήδη το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την ανάπτυξη 70 τέτοιων κοσμηματοπωλείων – τραπεζών σε 20 επαρχίες με στόχο αυτά να φθάσουν τα 1.000 σε 81 επαρχίες.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Πτώση 70% στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων: – 55,7% τον Αύγουστο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal