Η Τουρκία δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω: Επιστολή προπαγάνδας και διαμαρτυρίας στη Wall Street Journal

Ο πρέσβης της Τουρκίας Serdar Kilic στην τελετή παράδοσης τουρκικού ιατρικού υλικού στην αμερικανικη κυβερνηση. Φωτογραφία, via Twitter, @tcsavunma




Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της επιστολή του Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Serdar Kilic με τίτλο “Turkey Is Not the Aggressor in Dispute With GreeceΗ Τουρκία δεν είναι ο επιτιθέμενος στην διαμάχη με την Ελλάδα».

Υπότιτλος: «Turkey is not infringing on anyone else’s share and will not let anyone infringe on her legitimate fair share.»- Η Τουρκία δεν καταπατά κανενός το μερίδιο και δεν θα αφήσει κανένα να καταπατήσει το δικό της νόμιμο μερίδιο».

Η επιστολή του τούρκου Πρέσβη της Τουρκίας έχει ως εξής:

“Αναφορικά με το κύριο άρθρο της εφημερίδας σας της 10ης Σεπτεμβρίου με τίτλο  “Showdown in the Mediterranean: Two NATO allies could go to war over a maritime dispute”,  το αφήγημα για τις «εντάσεις για την ενέργεια» – όπως και οι αρθρογράφοι σας υπαινίσσονται -πολλές φορές συνοδεύεται με  υπερβολικές υπεραπλουστεύσεις. Η αλήθεια είναι μακράν πιο περίπλοκη. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία δεν είναι ο επιτιθέμενος, αλλά αγωνίζεται ανελλιπώς εναντίον εκείνων που στοχεύουν στην περιφρόνηση και υπονόμευση των φυσικών της δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μονομερείς ενέργειες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCs) στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ανακηρύξεις Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, οι εκδόσεις αδειών γεωτρήσεων, η απόπειρα αρπαγής εσόδων και η ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών με την καθολική αγνόηση της Τουρκίας και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (TCs) είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στις επικρατούμενες εντάσεις.

Οι απόπειρες αποκλεισμού της Τουρκίας, η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, είναι απερίσκεπτες και απαράδεκτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει σθεναρά να υπεραμύνεται των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή ιδιαίτερα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που ανακηρύχθηκε πριν από 16  έτη.

Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους στις πηγές του νησιού. Πρόκειται για μια αρχή που βασίζεται στις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο και στις από δεκαετίες  διαδικασιών του ΟΗΕ. Η δημιουργία ενός μηχανισμού δίκαιης διανομής των εσόδων-όπως πρότειναν πρόσφατα οι Τουρκοκύπριοι το 2019-θα συνιστά όχι μόνο μια αφετηρία αλλά και την επίλυση των σημερινών προβλημάτων στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν καταπατά κανενός το μερίδιο και δεν θα αφήσει κανένα να καταπατήσει το δικό της νόμιμο μερίδιο. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα απαιτεί από την διεθνή κοινότητα (και τις ΗΠΑ) να δράσουν αμερόληπτα. Η προώθηση μιας προκαταλαμβανόμενης συζήτησης για την οποία καυχώνται η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, ποτέ δεν θα εξυπηρετήσει αυτόν το σκοπό.

Το tweet του Τζέφρι Πάιατ: Ο Θρόνος του Δία, ο Όλυμπος και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας σε νέα ύψη!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: