Υπεγράφησαν οι ειρηνευτικές συμφωνίες Εμιράτων, Μπαχρέιν με Ισραήλ: Για μια “νέα Μέση Ανατολή” μίλησε ο Τραμπ

Mετά τις υπογραφές των ιστορικών συμφωνιών οι εκπρόσωποι του Ισραήλ, του Μπαχρέιν και των Εμιράτων, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ποζάρουν για τους φωτορεπόρτερς στον Λευκό Οίκο. EPA/JIM LO SCALZO




Οι ηγέτες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και των ΗΠΑ υπέγραψαν απόψε τις ιστορικές συμφωνίες με τις οποίες ομαλοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για την ανάδυση «μιας νέας Μέσης Ανατολής», τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

  • «Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «σημείο καμπής στην ιστορία».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο», συνέχισε ο ίδιος.

Την δήλωση Τραμπ φαίνεται να επιβεβαιώνει μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο  Άχμεντ Ματζνταλάνι είχε δηλώσει  το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας πλασματικής ειρήνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.

  • «Οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν μέλος, δεν το λέω αυτό σε μια επίδειξη παλικαρισμού, σας διαβεβαιώνω πως οι Παλαιστίνιοι θα συμμετάσχουν (σε μια συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή», υπογράμμισε.

Μικρή διαδήλωση έξω απ’ τον Λευκό Οίκο

Μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή των  συμφωνιών.

«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων» είπε η Ζεϊνά Χάτσισον, η επικεφαλής ενός συνασπισμού φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, που είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την κινητοποίηση.

«Αυτό που αποκαλούν ειρηνευτική συμφωνία διασφαλίζει την κατοχή και το απαρτχάιντ» και «δεν είναι κάτι καινούριο, όμως τώρα επενδύουν στον εποικισμό» συνέχισε η 39χρονη, η οποία έχει γεννηθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά κατοικεί μόνιμα στη Βιρτζίνια.

«Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφει τη Μέση Ανατολή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μαρκ Ζαγιάντ, κρατώντας ένα πλακάτ όπου εικονιζόταν η Λωρίδα της Γάζας, να βομβαρδίζεται υπό τα βλέμματα των ΗΑΕ και του Ισραήλ.

«Αυτή η ειρήνη είναι κακή. Προσφέρουν τη χώρα μας» στο Ισραήλ «χωρίς τη συγκατάθεσή μας», συνέχισε ο 54χρονος Νεοϋορκέζος που ταξίδεψε μέχρι την Ουάσινγκτον γι’ αυτήν την κινητοποίηση.

Διαδηλώσεις στη Γάζα και την Δυτική Όχθη

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις συμφωνίες τις οποίες Παλαιστίνιοι θεωρούν «προδοσία» του αγώνα τους.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας προστατευτικές μάσκες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα, στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Αργά το απόγευμα, μερικές εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί και στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Όχι στην εξομάλυνση με τον κατακτητή», «Οι συμφωνίες της ντροπής» και «Προδοσία», έγραφαν στα πανώ που κρατούσαν.

Στη Γάζα, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και πυρπόλησαν ομοιώματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

«Λέμε στο καθεστώς του Μπαχρέιν και στα Εμιράτα ότι αυτή η κανονικοποίηση είναι η πλήρης προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και των ελπίδων του αραβικού έθνους», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μεντάλαλ, στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα. «Ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος απέναντι σε αυτό το σχέδιο που θα μας φέρει μόνο οδύνη», είπε από την πλευρά του ο Άμπου Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παλαιστινιακής αντίστασης στον θύλακα αυτόν.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ χαρακτήρισε «θλιβερή ημέρα» τη σημερινή για την ιστορία του αραβικού κόσμου.

Δηλώσεις Νετανιάχου περί τέλους της ισραηλινο-αραβικής διένεξης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε πως η υπογραφή των  συμφωνιών  μπορεί να συμβάλει «στο τέλος της ισραηλινο-αραβικής διένεξης».

«Όσοι φέρουν τα τραύματα του πολέμου, θεωρούν πολύτιμα τα οφέλη της ειρήνης, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι τεράστιο, πρωτίστως διότι αυτή η ειρήνη θα επεκταθεί εντέλει σε άλλα αραβικά κράτη και μπορεί να βάλει τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μια και για πάντα», επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ισραηλινό ηγέτη που «σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

O Τραμπ αποκάλυψε ότι ήθελε να “εξοντώσει” τον ‘Ασαντ αλλά τον συγκράτησε ο Μάτις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: