«Είμαι αποφασισμένος» δηλώνει ο Μπαρνιέ για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit

File Photo: Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Michel Barnier κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. EPA, FRANCOIS LENOIR
Αν και οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία και τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο από τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της  Ένωσης  Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit.

Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της νομοθεσίας που σύμφωνα τη βρετανική κυβέρνηση επιτρέπει να παραβιαστούν τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου η οποία υπεγράφη νωρίτερα φέτος.

Υπενθυμίζεται πως οι συνομιλίες ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου σχεδόν εκτροχιάστηκαν όταν το Λονδίνο παρουσίασε το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, εγείροντας φόβους για την πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.

Και δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία τον Οκτώβριο, διαφορετικά η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την ΕΕ στις αρχές της επόμενης χρονιάς χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει το εμπόριο, ή άλλες συμφωνίες για μια σειρά ζητημάτων από την ασφάλεια έως την άμυνα.

Φθάνοντας στο Λονδίνο πριν από ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, ο Μπαρνιέ δήλωσε στο Reuters όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας: «Είμαι αποφασισμένος».  «Παραμένουμε ήρεμοι, με σεβασμό, ρεαλιστές και σταθεροί», δήλωσε ο ίδιος, αρνούμενος να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά.

Η Μεγάλη Βρετανία από την πλευρά της επίσης υποστηρίζει ότι εργάζεται σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνία, αλλά εμμένει στη θέση της ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της χώρας, γεγονός που τη φέρνει σε διαφωνία με τις Βρυξέλλες για τους κανόνες κρατικής βοήθειας και την αλιεία.

Ο επόμενος γύρος επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να αποφασιστεί εάν η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λονδίνο, Μ. Βρετανία

Ακολουθήστε το HELLAS στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσχημα ξεκινάμε: Πάνε να περάσουν την Τουρκία στα… ψιλά στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal