Η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποκαλύπτουν οι Times

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ανώτατα στελέχη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Times του Λονδίνου είναι αποκαλυπτικό. Αναφέρεται στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία -θερμός υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν- στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία για να το υποστηρίξει.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία στέλνει σύρους μισθοφόρους στη μάχη εναντίον των Αρμενίων. (Nagorno-Karabakh clashes: Turkey sends Syrian mercenaries into combat against Armenians). Το κείμενο υπογράφουν η Hannah Lucinda Smith, ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, και ο Richard Spencer, ανταποκριτής Μέσης Ανατολής.

Αναφέρει σχετικά:

Σύρος πρώην αντάρτης είπε στους Times ότι 150 ως 200 πρώην σύντροφοί του έχουν επιστρατευθεί από την Τουρκία, για να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για τον Mohammad Mahmoud al-Sourani, πρώην στρατιώτη του συριακού στρατού που αυτομόλησε και είναι μέλος του “Συριακού Εθνικού Στρατού” στο Ιντλίμπ. Κι ο ίδιος προσφέρθηκε αρχικά να πάει στο Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε. “Ο τουρκικός στρατός δεν ανάγκασε κανέναν να καταγραφεί”, δήλωσε.

“Αλλά είναι η πλευρά που ελέγχει αυτή την περιοχή, η οποία ουσιαστικά πεινά και η στρατολόγηση συνδέεται με την απελπισία νέων ανδρών και πατεράδων για χρήματα” “Είναι μισθοφόροι; Ναι. Αλλά δεν κατηγορώ τους άνδρες που πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν, διότι ξέρω ότι χρειάστηκε να το κάνουν λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.”

Ο ίδιος είπε ότι δεν έγινε επιπλέον εκπαίδευση, καθώς οι άνδρες θεωρούνται έμπειροι και σκληραγωγημένοι από χρόνια στις συγκρούσεις κατά των δυνάμεων του Άσαντ. Τα συμβόλαια είναι είτε για τρεις είτε για έξι μήνες. Στους μαχητές είπαν ότι θα χρησιμοποιηθούν είτε ως φύλακες, είτε ως αστυνομικοί ή μαχητές στην πρώτη γραμμή. Τους είπαν ότι θα λάβουν ως και 10.000 τουρκικές λίρες, ενώ ο μισθός τους στον “Συριακό Εθνικό Στρατό” είναι 200 λίρες.

Τελικά, ωστόσο, ο Sourani αρνήθηκε να πάει. “Ένας από τους λόγους που άλλαξα γνώμη είναι ότι αγωνιστήκαμε κατά των σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων για δέκα χρόνια εδώ στη Συρία, οπότε γιατί να πάμε να αγωνιστούμε για το κατά βάση σιιτικό Αζερμπαϊτζάν τώρα;” “Θέλω η Τουρκία να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τη φτώχεια μας και ζητώ από τους σύρους ηγέτες μας να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Οι Σύροι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι Σύροι ζητούν την ειρήνη, όχι τον πόλεμο.”

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τους μαχητές που έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν, διότι δεν τους επετράπη να κρατήσουν τα τηλέφωνά τους.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Τουρκία στέλνει Σύρους να πολεμήσουν σε άλλες περιοχές. Εκτιμάται ότι έχει στείλει περίπου 10.000 αντάρτες μαχητές στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: Times του Λονδίνου

Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ ξεχάσατε την Κύπρο κατά την ομιλία σας ενώπιον της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: