Η Τουρκία που θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα που αναβαθμίζεται

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή έναρξης του δικαστικού έτους 2020-2021. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Θ. ΔΡΙΒΑ (*)

Η ελληνοτουρκική διένεξη δεν είναι διμερής με τη στενή έννοια του όρου.

Μέχρι και τις προηγούμενες δεκαετίες, αφορούσε απλώς τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σήμερα, η συνοχή του ΝΑΤΟ είναι έτσι κι αλλιώς σε ιστορικά χαμηλά και η ελληνοτουρκική κρίση απειλεί το ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος της κρίσης των Ιμίων ήταν πολύ διαφορετικός από τον σημερινό.

Η τάξη της Μέσης Ανατολής μέχρι και το 2010, είχε τέσσερις πυλώνες. Το τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ισραήλ και την ειδική σχέση ΗΠΑ -Σαουδικής Αραβίας. Σήμερα, η αμερικανική ανασυγκρότηση και η αλλαγή ποσοστών παρουσίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου που το ίδιο το πολυπολικό σύστημα της υπαγορεύει, δημιούργησε χώρο για αναθεώρηση της δομής της Μεσογείου.

  • Η ρητορική του Ερντογάν και τα δημοσιεύματα όπως αυτό της Die Welt αναδεικνύουν εκτός από δέντρα, το ίδιο το δάσος; Ποιό είναι το δάσος; Γιατί η Τουρκία επιδιώκει πόλεμο; Για να φύγει από το ΝΑΤΟ. Αυτή η απονενοημένη -φαινομενικά- επιδίωξη της Τουρκίας, έχει και αυτή τους λόγους της. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση αναβαθμίζεται από την ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από περίπου τρία χρόνια είχε απειλήσει με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε περίπτωση που δε γίνουν σεβαστά τα ″δίκαια″ της χώρας του. Τα ″δίκαια″ της Τουρκίας που κυνηγά ο Ερντογάν, έχουν σκοπό να δώσουν μεγάλα συμβόλαια στην τουρκική ελίτ που τον στηρίζει από το 2002. Σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και στην πετρελαϊκή ΤΡΑΟ.

Η Τουρκία επιθυμεί να ανασυγκροτήσει κάθε καμμένη γη της Μέσης Ανατολής και να γίνει η χώρα που θα είναι κόμβος ενεργειακός. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι χρήσιμη στη Δύση.

Η σχέση του Κατάρ με την Τουρκία και την Deutsche Bank

Ο όρος ″χρήσιμος″ για την Τουρκία, έχει τη σημασία που έχει και το πολύκροτο kazan-kazan. Πάντα δηλαδή, πρόκειται για μια ετεροβαρή χρησιμότητα η οποία να αναδεικνύεται με εκβιασμούς. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το Ισραήλ δεν επέλεξε την οικονομικά συμφέρουσα λύση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το Κατάρ το οποίο είναι ο ″ηθικός αυτουργός″ της τουρκικής ασυδοσίας.

Το Κατάρ ελέγχει ακόμη και το τεράστιο οικόπεδο στο οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να διανοίξει μια νέα διώρυγα, αποφορτίζοντας τον Βόσπορο. Δε θα ήταν καμία υπερβολή αν λέγαμε ότι η Τουρκία είναι το μακρύ χέρι του Κατάρ. Το Κατάρ βλέπει όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ως ένα τεράστιο και φτηνό οικόπεδο το οποίο λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που έχει, μπορεί να αγοράσει.

Μην ξεχνάμε οτι το Κατάρ κατέχει το 1/5 περίπου των μετοχών της Deutsche Bank και επομένως μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό και την πολιτική της ΕΕ.

Το Κατάρ, η Τουρκία και άλλα παράξενα τρίγωνα

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η κάθετη δομή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της περιοχής, είναι εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια αλλά και σε αυτά του Κατάρ. Το Κατάρ αρχικά επιδίωκε να εδραιώσει την παρουσία του στη Συρία όμως η ρωσική ανάμειξη στα της Συρίας, υποχρέωσε το περίεργο αυτό κράτος που ευνοήθηκε περισσότερο από ό,τι έπρεπε από τη Δύση να στραφεί στη Λιβύη η οποία φημίζεται όχι μόνο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και για την ποιότητα του αργού της πετρελαίου.

Το Κατάρ θεωρεί εχθρούς τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία, όπως κατά τύχη, η Τουρκία επίσης δεν θέλει να έχει σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Η αγαστή συνεννόηση μεταξύ Ιράν και Κατάρ, έκανε την Τουρκία να ξεχάσει για λίγο τις μεγάλες διαφορές με την Τεχεράνη.

Η τουρκική πρόσβαση στη Λιβύη έχει ανάγκη το Αιγαίο Πέλαγος και το Κρητικό.

  • Το βάθος που έχει ανάγκη η Τουρκία, ξεκινά από την Κύπρο και τελειώνει στη Σύρτη. Όπως είναι εύληπτο, αυτό είναι εναντίον όχι μόνο της ελληνικής και κυπριακής ασφάλειας, αλλά και του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Γαλλίας.

Οι τουρκικές και καταριανές φιλοδοξίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον δυτικό κόσμο κάτι που φαίνεται από την δυναμική επανεμφάνιση της Γαλλίας, όχι μόνο στο Αιγαίο και στη Λιβύη, αλλά και στον Λίβανο, στη Συρία και στο Ιράκ.

(*) Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Δημοσιεύθηκε στην Huffington Post

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Πλέον όλος ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι παίζεται ένα κομμάτι του μέλλοντός του, στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: