Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση: Ένα χρόνο μετά, το Γενικό Σύστημα Υγείας ήρθε για να μείνει

File Photo: Από παλαιότερη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Απολλώνειο Νοσοκομείο. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ

Θεωρώντας το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήμουν εκ των πρώτων που το στήριξα.

Παρά τις αντιρρήσεις και την πολεμική που δέχθηκε από ορισμένους, θεωρώ ότι ένα καθολικό σχέδιο υγείας για τους πολίτες ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αναδειχθεί ο ρόλος αυτών των συστημάτων υγείας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην χώρα μας, με την καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο ζωής, εύλογα θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ασθενών, του ιατρικού κόσμου και της πολιτείας. Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την ύπαρξη προβλημάτων, ωστόσο, ακούγονται υπερβολές σε καθημερινή βάση από κάποιους, που θέλουν να αμφισβητούν κάθε ενέργεια εξέλιξης. Θέλω να τονίσω, ότι είναι εκτός πραγματικότητας και στοχεύουν αλλού.

  • Ναι, υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα και τρωτά σημεία στο σύστημα. Κατ’ αρχάς όταν ξεκινούσε υπήρχαν εκείνοι που σκέφτονταν τι οι ίδιοι θα κέρδιζαν και όχι το γενικό καλό. Επίσης, παρουσιάστηκαν διοικητικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα στελέχωσης.

Μετά από μελέτες και συζητήσεις δεκαετιών και αφού πέρασε από πολλές περιπέτειες, το 2019 άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του, με την προοπτική ότι τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα θα διορθωθούν στην πορεία. Σε καμία χώρα του κόσμου, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν πέτυχε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής και φυσικά η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση.

Το ΓεΣΥ είναι ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που έχει ως κύριο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους δικαιούχους. Κύρια χαρακτηριστικά και βασικές αρχές του είναι: η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, η ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, η παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, η ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τον δικαιούχο και η κοινωνική αλληλεγγύη.

  • Ο σχεδιασμός του, έγινε με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων σε θέματα υγείας και ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αυτές προκύπτουν από την ανάλυση των συστημάτων υγείας των Χωρών Μελών.

Είναι πεποίθηση μου, ότι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί μία υποχρέωση του κράτους, αλλά και ένα δικαίωμα του κάθε πολίτη, που όλοι οι κατέχοντες λειτουργικές και θεσμικές θέσεις οφείλουν να υπηρετούν με τον ύψιστο σεβασμό.

Το σύστημα υγείας της χώρας μας αποκτά την αυτοπεποίθηση που του έλειπε για τόσα χρόνια, να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας το καθολικό, αποτελεσματικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας που για δεκαετίες οραματιζόμασταν.

Τώρα όσον αφορά τα κενά, τις αδυναμίες και τα λάθη, εδώ είμαστε όσοι από την αρχή πιστέψαμε στο εγχείρημα για να βοηθήσουμε στη διόρθωση τους. Οφείλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κοινωνικό σύνολο και τον ασθενή και να παραμερίσουν όλοι τις προσωπικές ατζέντες και προσωπικά οφέλη τα οποία μονάχα ζημιά προκαλούν.

Το ΓΕΣΥ ήρθε για να μείνει, ας το συνειδητοποιήσουμε κι ας το στηρίξουμε.

(*) Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ερντογάν στρέφεται προς την Αμμόχωστο και απειλεί: Η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: