Οι Κύπριοι της Βρετανίας διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

File Photo: Αδειοι δρόμοι στο κεντρικό Λονδίνο. EPA/WILL OLIVER




Το σοκ και την αναστάτωσή τους για την τουρκική απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών 25 μέλη της κυπριακής παροικίας.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν τη σπουδαιότητα των μωσαϊκών και των τοιχογραφιών για τα οποία φημίζεται το κτίριο κάνοντας και ειδική μνεία σε ορισμένα εξ αυτών, όπως εκείνα που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Θεοτόκου.

Όπως σημειώνουν, ορισμένα από αυτά τα ιστορικά έργα χριστιανικής τέχνης μπορούν να συμπεριληφθούν στην ίδια κατηγορία με τα αριστοτεχνήματα των Τζιότο, Ντα Βίντσι και Μιχαήλ Άγγελου.

«Δεδομένης της σπουδαιότητας και σημασίας του κτιρίου οι οποίες (όπως θα εκτιμήσετε) εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια της πόλης στην οποία βρίσκεται, είναι η άποψή μας ότι αυτό το εξαιρετικό αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης θα πρέπει να διατηρήσει τον τρέχοντα χαρακτήρα του, αυτόν του μουσείου και να συνεχίσει να λαμβάνει και να δέχεται τη φροντίδα και την προσοχή που του έχει δοθεί ως τώρα από παγκοσμίως φημισμένους θεσμούς και ειδικούς και να παραμείνει ένα ενοποιητικό στοιχείο στη σημερινή πολυπολιτισμική και πολλαπλών πίστεων κοινωνία, αντί να γίνει ένα σύμβολο διαίρεσης, διάστασης και διαφωνίας. Αντιθέτως, ας είναι ένα σημάδι ειρήνης και αρμονίας», καταλήγει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες είναι οι: Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντας, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστες Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί προς 23 νυν και πρώην Συντηρητικούς βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων, τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, καθώς και στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας Αρχιεπίσκοπο Τζάστιν Γουέλμπι. Συνοδεύεται από φωτογραφίες της Μονής της Χώρας της Δήμητρας Στασινοπούλου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟΣ 

Τηλεδιάσκεψη Προέδρου Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μισέλ για την Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: