Οι κυπριακές φυλακές στην οθόνη του Netflix: Γιατί επιλέχτηκαν από τη διάσημη πλατφόρμα

File Photo: Οι κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου




Έκλεισε προχθές συμφωνία μεταξύ των Κεντρικών Φυλακών και της διάσημης διαδικτυακής πλατφόρμας Netflix για να συμπεριληφθεί σε σειρά που ετοιμάζει για τις φυλακές ανά το παγκόσμιο.

Έτσι σύντομα θα δούμε στις οθόνες του καναλιού τις κυπριακές φυλακές, που αν και απαρχαιωμένες προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως γράφει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης, στον Φιλελεύθερο.

  • Οι φυλακές μας επιλέγηκαν λόγω του ανθρωπιστικού μοντέλου μεταχείρισης των κρατουμένων που ακολουθούν, σε αντίθεση με άλλες φυλακές που ακολουθούν το τιμωρητικό μοντέλο με εγκλεισμό καταδίκων σε φυλακές-μπουντρούμια.

Η συνδρομητική τηλεόραση ανέθεσε στον Έλληνα αντιπρόσωπό της στην Κύπρο να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ώστε να διαπιστωθεί επί τόπου το μοντέλο διαχείρισης τους και στη συνέχεια να συμφωνηθεί το πλάνο κάλυψης των μεταδόσεων.

  • Αυτό που φαίνεται να κάνει ιδιαίτερες τις φυλακές της Κύπρου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του γνωστού καναλιού, είναι το ενιαίο σύστημα λειτουργίας τους, όπου συνυπάρχουν η κλειστή και η ανοικτή φυλακή καθώς και το Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης, όπου οι φυλακισμένοι πηγαίνουν την ημέρα στην εργασία τους και επιστρέφουν το απόγευμα στις φυλακές για να κοιμηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Netflix στην Κύπρο μπήκε προχθές στις φυλακές και αφού είδε τους χώρους έκρινε ότι αξίζουν να συμπεριληφθούν στη σειρά τους που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συμφωνήθηκε όπως τον ερχόμενο Δεκέμβριο έρθει στην Κύπρο από τη Βρετανία συνεργείο της πλατφόρμας και αρχίσει τα γυρίσματα της σειράς εντός των Κεντρικών Φυλακών, με τον Βρετανό παρουσιαστή να έρχεται κι αυτός και να συνομιλεί τόσο με μέλη του προσωπικού όσο και με κρατούμενους.

  • Ήδη κατάδικοι που πληροφορήθηκαν τα της συμφωνίας ενθουσιάστηκαν και εξέφρασαν την προθυμία να μιλήσουν στην κάμερα του Netflix για τη ζωή τους στη φυλακή, τον τρόπο που αντιμετωπίζονται, τις σχέσεις τους με τους άλλους κρατούμενους και τις συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με άλλες φυλακές της Λατινικής Αμερικής.

Το γνωστό κανάλι άρχισε ήδη τα γυρίσματα σε φυλακές της Νορβηγίας όπου ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία με τις κυπριακές φυλακές, δηλαδή της ανθρώπινης μεταχείρισης, ενώ έχουν ήδη γυριστεί σκηνές από φυλακές με τιμωρητικό χαρακτήρα που θυμίζουν μπουντρούμια σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό κ.ά.

  • Η προβολή της σειράς αναμένεται ν’ αρχίσει αρχές του 2021. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κάμερες του Netflix θα μπουν στους θαλάμους των κρατουμένων και στα κελιά και όσοι από τους κατάδικους επιθυμούν θα μπορούν να μιλήσουν στην κάμερα.

Σημειώνεται ότι προ πενταετίας, οι φυλακές μας ακολουθούσαν το τιμωρητικό μοντέλο γι’ αυτό και είχαμε σειρά αυτοκτονιών κρατουμένων, ενώ στη συνέχεια έγινε αλλαγή πλεύσης με πιο ανθρωπιστική μεταχείριση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τι συμβαίνει ξαφνικά μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας; Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: