Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη “γειτονιά” μας μέσω της Ελλάδας: Και “στοχεύουν” τη Ρωσία και την Κίνα…

Τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σούδας, επισκέφτηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, στα Χανιά της Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η βασική αποστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, αφορούσε την ολική επαναφορά της Αμερικής στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι άφησαν χώρο στη Ρωσία και την Κίνα. Και αποφάσισαν να καλύψουν οι ίδιοι το χώρο αυτό, που θεωρούν ότι τους ανήκει…

Και είναι σημαντικό ότι αυτή η ολική επαναφορά ξεκίνησε από την Ελλάδα:

  • Και με την επίσκεψη αυτή καθ’ αυτή του Αμερικανού υπουργού, και,
  • Με τον μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη Σούδα, αλλά και με νέες ενέργειες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είναι μία γνήσια σύμμαχος, χωρίς προβλήματα, με σταθερότητα και ασφάλεια.

Σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία είναι μία προβληματική χώρα, που αναμειγνύεται ταυτόχρονα σε πολλούς πολέμους και η οποία ασκεί αντιδυτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν για πολύ καιρό να πείσουν την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ, στους συμμάχους και στην Αμερική, αλλά χωρίς επιτυχία. Τις τελευταίες ημέρες συμμετέχει σε ένα πόλεμο στον Καύκασο. Και αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, βλέπει ότι η Τουρκία εξελίχθηκε σε ταραξία από τη Μεσόγειο, και τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο.

Η Τουρκία αντιστρατεύεται τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα ανοικτά πια, και είναι απορίας άξιο ότι το ΝΑΤΟ, αλλά και η Αμερική, επιτρέπουν αυτή τη συμπεριφορά.

  • Η επίσκεψη του κ. Πομπέο είχε και ένα χαρακτηριστικό, που αν συνέβαινε σε μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Τουρκία, θα ανεβαίναμε στα …κεραμίδια. Τη φιλοξενία του κ. Πομπέο στην οικία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Για όσους παρακολουθούν την πορεία του Αμερικανού υπουργού θεωρούν εντυπωσιακή αυτή την εξέλιξη. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον τα πάντα, όλες τις πτυχές των σχέσεων, όπως και το όραμα του κ. Πομπέο για την αμερικανική κυριαρχία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Η επιστροφή της Αμερικής στην ευρύτερη γειτονιά μας δεν είναι στα λόγια. Όπως είδαμε συνοδεύεται και από έργα. Και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζονται επενδύσεις σε πολλούς τομείς της ζωής. Τα σχέδια για την ενέργεια είναι εντυπωσιακά. Ελπίζουμε να υλοποιηθούν.

Σε ότι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως είπε και ο κ. Πομπέο, βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στις σχέσεις και καλώς διευκρίνισαν οι Αμερικανοί το θέμα του αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, διότι αν ζητούσαν κάτι τέτοιο θα ήταν μία αντισυμμαχική ενέργεια.

Για το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας η αμερικανική θέση είναι ξεκάθαρη. Διαφωνούν με τις τουρκικές ενέργειες και έχουν μεταδώσει σε όλους τους τόνους το μήνυμα τους πως δεν θα επιτρέψουν πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ. Θεωρούν ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει για την αποκλιμάκωση και ο κ. Πομπέο κάλεσε δημόσια την Τουρκία να ακολουθήσει τα ελληνικά βήματα για το διάλογο.

Δεν γνωρίζουμε, πάντως, αν οι Τούρκοι δίνουν σημασία στις αμερικανικές παραινέσεις.

  • Κρατάμε, λοιπόν, μία μεγάλη αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο με κέντρο την Ελλάδα.
  • Κρατάμε ότι οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και τη συμμετοχή της Αμερικής θα συνεχιστούν, και
  • Κρατάμε τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια, όπως είπε, η Αμερική υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε πολλές φορές στην ασφάλεια της Ελλάδας. Εικάζουμε ότι η δέσμευση της Αμερικής πρέπει να αφορά και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: «Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα», ανέφερε ο κ. Πομπέο και πρόσθεσε:

«Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Τέλος, σημείωσε ο κ. Πομπέο, έθεσα το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Πρέπει να δοθεί σημασία σ’ αυτές τις κουβέντες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Και το Ινσιρλίκ στο “τραπέζι των Χανίων”; Ο Μάικ Πομπέο σχηματίζει το νέο μέτωπο στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: