Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η συνέχιση της διεξαγωγής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ κατηγορίας παρά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, η αύξηση των δαπανών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, οι κινήσεις της Τουρκίας για αποφυγή της λήψης κυρώσεων εναντίον κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ,

η επαναφορά της πρότασης Σαρλ Μισέλ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διεργασίες για καταρτισμό του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέσω του οποίου η Κύπρος θα αντλήσει επιδοτήσεις €1 δις μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χτυπά ο κορωνοϊός, αντέχει το ποδόσφαιρο» γράφει ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες σε Νέα Σαλαμίνα και Εθνικό Άχνας, διαμηνύει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με αφορμή την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι Ελλαδίτες αρθρογράφοι καλούν την Ελλάδα να στηρίξει ενδεχόμενο βέτο της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συνέλθει στις 1-2 Οκτωβρίου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κονδύλι 1,4 εκατ ευρώ για τεστ και εξοπλισμό» και γράφει ότι ανεβαίνει συνεχώς ο «λογαριασμός» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας ζητά από τη Βουλή την αποδέσμευση κονδυλίου €2,7 εκατ για αγορά υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και η διενέργεια τεστ που δρομολογούνται για ανίχνευση της νόσου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες γιατροί και νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αντιδρώντας στη συνέχιση της λειτουργίας του ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Αλλού γράφει ότι υπό τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι κυπριακές τράπεζες έκριναν ότι δεν έχει νόημα η υποβολή νέου σχεδίου αναστολής δόσεων στην Κύπρο.

Υπό τον τίτλο «Τουρκικό προπέτασμα καπνού», «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι διάλογο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα πείσει τους Ευρωπαίους να μην λάβουν αποφάσεις που θα τιμωρούν την Τουρκία, επιδιώκει η Άγκυρα. Αλλού γράφει ότι στην σπηλιά του Αγίου Γεωργίου της κοινότητας Μοναγρούλλι η οποία αποκαταστάθηκε πρόσφατα και ήδη αναπαράγονταν φώκιες βρίσκονταν θαμμένοι μέχρι τον Ιούλιο του 2006 τρεις Τ/κ αγνοούμενοι, ενώ ως αποτέλεσμα της εκταφής η σπηλιά είχε καταστραφεί και εξαφανίστηκε προστατευόμενο είδος νυχτερίδας. Σε άλλο θέμα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του των τελικών μελετών σχεδίου του Αρχαιολογικού Μουσείου με τα έργα να αναμένονται να αρχίσουν αρχές Ιουλίου 2021.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προωθείται πρόταση για πολυμερή διάσκεψη» γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επανέφερε την εισήγησή του για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι πολλοί παράγοντες έχουν ανταποκριθεί θετικά. Αλλού προβάλλει την εκδήλωση διαμαρτυρίας γιατρών και νοσηλευτών στο ΓΝ Αμμοχώστου, ζητώντας τον τερματισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Αναφέρεται επίσης στη δίωρη αποχή από τα μαθήματά που πραγματοποίησαν οι μαθητές, ζητώντας να αναθεωρηθεί η διδακτέα ύλη.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος θα αλλάξει πρόσωπο», επικαλείται επίσημο έγγραφο και γράφει ότι στην Κύπρο θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές τα επόμενα χρόνια μέσω των επιδοτήσεων ύψους €1 δισεκατομμυρίου από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις συζητήσεις σχετικά με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο Covid-19. Αλλού γράφει ότι αποκαταστάθηκε το τμήμα των μεσαιωνικών τειχών της Λευκωσίας στο σημείο του προμαχώνα Γκουερίνι, που είχε καταρρεύσει πέρσι, αν και οι εργασίες είχαν διακοπεί λόγω του κορωνοϊού αλλά συνεχίστηκαν τον Μάιο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: