Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι έντονες διπλωματικές κινήσεις της ΕΕ σε Λευκωσία και Αθήνα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, η προειδοποίηση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ προς την Τουρκία για μέτρα, και η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση Μπορέλ προς Τουρκία για μέτρα», γράφει στο κύριο της θέμα πως το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες που θα έχει, έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Αλλού, γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία. ΣΕ άλλο της θέμα γράφει πως αυστηρά μέτρα στην Αττική, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, μεταξύ άλλων κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δύσκολη η συμφωνία για επιβολή κυρώσεων», γράφει πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ στη Λευκωσία βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλού, γράφει πως όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, για πρόσληψη ΣΥΟΠ, ώστε να υπάρξει προσωρινή απόλυση εθνοφρουρών για σπουδές στη Βρετανία. Σε άλλο του θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πρωτοκόλλων παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Η Άγκυρα αδειάζει ΕΕ-Μέρκελ» γράφει στο κύριο του θέμα πως Ευρωπαϊκή Ένωση (σε επίπεδο θεσμών) και Γερμανία κινούνται όλο και πιο έντονα στο παρασκήνιο προκειμένου να οδηγήσουν το επικείμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς αποφυγή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αλλού, γράφει πως ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους, έφτασε στις 16.546 στα τέλη Ιουλίου και το συνολικό τους δυναμικό παραγωγής φτάνει στα 61,3 MW. Σε άλλο του θέμα γράφει πως κορωνοϊός σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω 25 χρόνια, όπως αναφέρει έκθεση του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ομολογία Μπορέλ για απουσία ομοφωνίας», γράφει στο κύριο της θέμα πως δεν υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για τις κυρώσεις προς την Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής, δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, παροτρύνοντας για αποκλιμάκωση και έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού, γράφει ότι προβληματίζει η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και καθηγητές στις τάξεις και η επιτήρηση των παιδιών στην αυλή. Σε άλλο της θέμα γράφει πως Δήμος Δερύνειας, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba προωθούν τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της Νεκρής Ζώνης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εντατικές συναντήσεις πριν τη συνάντηση της ΕΕ», γράφει για εντατική διπλωματική κινητοποίηση με την παρουσία σήμερα στη Λευκωσία του Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ τις επόμενες ημέρες. Αλλού, γράφει πως η έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Κύπρου Ελλάδας είναι εφικτή και μπορεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο. ΣΕ άλλο της θέμα γράφει για τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα η «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ώρα μηδέν για την Κύπρο», γράφει πως από το Ταμείο Ανάκαμψης η Κύπρος μπορεί να λάβει χορηγίες ύψους 1,3 δις ευρώ με έναρξη αποπληρωμής το 2027 για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αλλού, γράφει πως φρένο στους σχεδιασμούς για επέκταση του μορατόριουμ δόσεων για τους ξενοδόχους φαίνεται να βάζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Αλλού, γράφει απειλεί με διαζύγιο την Κίνα ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Πρεμιέρα με πρωτιά για Παυλόπουλο – Κουτροκόη στο OPEN: Ώρα Ελλάδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: