Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η στήριξη των ηγετών των 7 Μεσογειακών κρατών της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τα μηνύματα που έστειλαν στην Άγκυρα κατά τη χθεσινή τους Σύνοδο στην Κορσική, είναι το κύριο θέμα στις πλείστες των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Επίσης, οι εφημερίδες προβάλλουν την έξαρση του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, τις απαιτήσεις του Υπουργού Υγείας από τον ΟΑΥ για το ΓΕΣΥ, τη γνωμάτευση των νομικών συμβούλων της Βουλής σε σχέση με την υποχρέωση της να παραδώσει τα έγγραφα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις στην Αστυνομία, και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπουρλότο στον Ερντογάν βάζει ξανά ο Εμανουέλ Μακρόν», γράφει ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στήριξε Ελλάδα και Κύπρο και ζήτησε ενωμένο μέτωπο της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Αλλού, γράφει πως σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζουν τα κατεχόμενα, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τον κορωνοϊό καθώς χθες παρέλυσε ο «δημόσιος τομέας» μετά από εμφάνιση κρουσμάτων σε ομάδες του «δήμου» Λευκωσίας και της «πολιτικής άμυνας». Σε άλλο της θέμα γράφει πως με βάση τη γνωμάτευση των νομικών, εύλογη η μη συμμόρφωση της Βουλής στην έρευνα Αστυνομίας για τις διαρροές.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Μήνυμα στην Άγκυρα από την Κορσική, αποκλιμάκωση, διάλογος ή κυρώσεις», και γράφει ότι κατά τη σύνοδο των MED7 διατυπώθηκε η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και η προειδοποίηση για μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τερματίσει τις μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης της κυριαρχίας δύο χωρών μελών της ΕΕ. Αλλού, γράφει πως τη δημιουργία πρωτοκόλλων και μηχανισμών ελέγχου τήρησής τους απαίτησε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σε άλλο του θέμα γράφει πως το κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι φορολογούμενοι, ώστε να ανασταλεί η στρατιωτική υπηρεσία των 300 περίπου εθνοφρουρών που έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Υπό τον τίτλο «Διάλογος ή περιοριστικά μέτρα», «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το μήνυμα πως η Τουρκία έχει να επιλέξει μεταξύ της οδού του διαλόγου με την Ελλάδα και την Κύπρο και να τερματίσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ή σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί στις 24 Σεπτεμβρίου αντιμέτωπη με νέα περιοριστικά μέτρα, έστειλαν οι ηγέτες των MED7. Αλλού, γράφει πως την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας σε σχέση με την τήρηση των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων κάθε μήνα, ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σε άλλο του θέμα γράφει πως €3,6 εκατ. θα κοστίσει σε ένα χρόνο η πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά, οι οποίοι θα πληρώσουν τα κενά που θα δημιουργήσει η προσωρινή απόλυση στρατιωτών για σπουδές στη Βρετανία.

H «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ρίχνουν την μπάλα από την Κορσική στους 27» γράφει ότι μηνύματα προς την Τουρκία να προβεί σε ενέργειες για αποκλιμάκωση και διάλογο για τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, προειδοποιώντας για αυστηρές κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Αλλού, γράφει ότι η επιχείρηση που στήθηκε για ποινική δίωξη της Βουλής είναι «συνταγματικά μη θεμιτή», επιβεβαίωσαν οι τρεις συνταγματολόγοι οι οποίοι ανέλαβαν να εξετάσουν τη «διαταγή παρουσίασης εγγράφου» που εκδόθηκε από την Αστυνομία στη Βουλή. Σε άλλο της θέμα γράφει πως αν δεν αλλάξουν τα πρωτόκολλα στην Προδημοτική Εκπαίδευση, θα υπάρξει αντίδραση από τους δασκάλους και καθηγητές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος στην Μεσόγειο», γράφει πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν δήλωσε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των 7 μεσογειακών κρατών της ΕΕ ότι η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον σύμμαχος στην Μεσόγειο και πως ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από τον Ερντογάν. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ζήτησε από τον ΟΑΥ τον συστηματικό έλεγχο του ΓΕΣΥ. Σε άλλο της θέμα γράφει για νέο κύκλο επαφών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Κοροϊδία τα περί έλλειψης ξυλείας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου «επιχειρεί να φτιάξει εξιλαστήρια θύματα για το χάος στα σχολεία». Αλλού, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά τις αποκαλύψεις για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε απατεώνες και εγκληματίες, στήνουν άλλοθι φορτώνοντας τις ευθύνες τους στην αντιπολίτευση. Σε άλλο της θέμα γράφει για διπλό παιγνίδι της Κυβέρνησης με Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Χρεώνουν οι ιδιώτες τα πολεμικά πλοία στα λιμάνια μας;» και γράφει πως σοβαρά ερωτήματα, που άπτονται του εθνικού συμφέροντος, της εθνικής ασφάλειας και της προσπάθειας της Κύπρου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, προκύπτουν από το γεγονός της επιβολής τελών ελλιμενισμού και σε πολεμικών πλοίων από τους ιδιώτες, που διαχειρίζονται τα δύο κυπριακά λιμάνια, της Λεμεσού και της Λάρνακας. Αλλού, γράφει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι οι αιτίες θανάτου στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Σε άλλο θέμα γράφει πως η στρατιωτική θητεία είναι υποχρέωση προς τους ίδιους τους εαυτούς μας, τα παιδιά και το μέλλον τους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: