Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης από τους ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας, πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα πολιτογράφησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα κόκκινα δάνεια και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εν καιρώ πανδημίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συμμαχία ΗΠΑ – Κύπρου για την Ασφάλεια» πως υπογράφηκε η εγκαθίδρυση κέντρου εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας. Αλλού αναφέρει πως βουλιάζει η τουρκική λίρα και γράφει για την υποβάθμιση της Τουρκίας στο Β2 από τους Moody’s εξαιτίας των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο. Αλλού γράφει πως επανήρχισαν οι δοκιμές εμβολίου της AstraZeneca και αναφέρεται στην ανακοίνωση για εντοπισμό τριών ακόμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πώς βαθμολογούν οι Κύπριοι πολίτες την Κυβέρνηση» αναφέρεται στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας και σημειώνει πως το 73% των ερωτηθέντων ζητούν είτε τη ριζική αλλαγή είτε την οριστική κατάργηση του προγράμματος πώλησης διαβατηρίων. Αλλού σημειώνει πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως ανησυχούν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και αν θα σώσει η μάσκα τα σχολεία.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κατηγορώ Πομπέο για Τουρκία» πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις έκνομες τουρκικές δράσεις κατά Κύπρου και Ελλάδας στις δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως Κύπρος και ΗΠΑ εγκαθιδρύουν το κέντρο CYCLOPS. Επίσης σε άλλο θέμα γράφει πως ο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει γερές γερμανικές πλάτες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πρώην και νυν συνδέονται με τα ‘χρυσά’ διαβατήρια» γράφει για 353 αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια από γραφεία που συνδέονται με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι οποίες εγκρίθηκαν από το ίδιο το Υπουργικό. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη αστραπή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στις «εκλογές» του Οκτωβρίου στα κατεχόμενα και γράφει ότι η λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει ως ντόμινο επίλυσης προβλημάτων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Πομπέο καλεί σε διάλογο» στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, ο οποίος ανέφερε πως οι εντάσεις στην περιοχή δεν θα φέρουν λύσεις στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα των Λιβανέζων που έφθασαν στην Κύπρο με βάρκες και τους οποίους η Κυβέρνηση έστειλε πίσω στη χώρα τους. Επίσης αναφέρεται σε μελέτη για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παρτίδα ΗΠΑ – Ρωσίας στην Κύπρο» αναφέρεται στις επισκέψεις των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Κύπρο σημειώνοντας πως ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν χώρο η μια στην άλλη. Αλλού αναφέρεται, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία, στη λειτουργία των σχολείων μετά την εισβολή του 1974 σε αντίσκηνα. Επίσης γράφει για τις πολιτογραφήσεις και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που μελέτησε 26 πολιτογραφήσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Σε διάλογο με την Ελλάδα, η Τουρκία ήθελε τη συμμετοχή του Οζερσάι και τη δική μου» δημοσιεύει συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία επιχείρησε σε ένα διάλογο με την Ελλάδα να συμμετάσχει και ο κ. Οζερσάι όπως και ο ίδιος. Αλλού γράφει για την στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ «Ιάσονας». Επίσης γράφει για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα εταιρικά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: